Els psicòlegs alerten que cal prevenir els efectes de la pandèmia sobretot en el col·lectiu sanitari

www.andorradifusio.ad

La lluita contra la Covid-19 afecta sobretot aquells col·lectius que estan a primera línia. Els psicòlegs alerten que ara només veiem la punta de l'iceberg dels problemes psicològics que està provocant la pandèmia. Per fer-hi front, proposen treballar la prevenció de forma immediata amb equips multidisciplinaris.

La incertesa i la sobrecàrrega de feina en els col·lectius més exposats a la pandèmia, sobretot el personal sanitari i sociosanitari, està provocant conseqüències pel que fa a la salut mental, com ara tristesa, angoixa o depressió.

Segons ha indicat el president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández, "la pressió ha estat permanent". En aquest sentit, ha apuntat que les conseqüències no són immediates, "estem veient la punta de l'iceberg".

Amb aquest diagnòstic, l'entitat avisa que cal activar mecanismes de prevenció amb una coordinació publicoprivada per atendre els sanitaris, "sobretot aquells que estiguin afectats".

La consciència dels propis sentiments i la capacitat de demanar ajuda són la base per començar a treballar. La psicòloga Sònia Bigordà ha apuntat que la primera eina per poder prevenir és la normalització, "saber que podem tenir aquestes emocions i aprendre a gestionar-les". Amb tot, ha assenyalat que és clau demanar ajuda i que un professional ens doni les eines.

Algunes iniciatives per abordar la prevenció poden ser tallers destinats a tota la família o xerrades a les escoles. Per a Bigordà també és essencial donar eines per gestionar el dol, tenint en compte les restriccions que implica aquesta crisi.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada-Arxiu RTVA

Comparteix:

Avís groc per fort vent i nevades a partir dels 1.200 metres El trànsit a internet va créixer un 37% al desembre respecte a un any abans