Quin és el protocol en cas d'allau? Descobreix-lo en el simulacre d'àmbit nacional que s'ha fet a Grau Roig

www.andorradifusio.ad

Grau Roig ha estat aquest dimarts l'escenari d'un simulacre d'allau d'abast nacional. Hi han participat bombers, policia, protecció civil, pisters i membres de l'Associació de guies de muntanya. Han estat testimonis de la prova cossos de rescat dels estats veïns.

Quan hi ha una allau en un domini esquiable, els primers a actuar són els pisters. Són, per tant, els primers a trobar les víctimes. Després, entren en acció els gossos, tant de les estacions com els dels bombers de rescat de muntanya. En només cinc minuts, poden localitzar les persones atrapades per l'allauLa resta del temps el pren treure tota la neu de damunt per poder-los desenterrar, fins que finalment es pot arribar a elles.

La del simulacre d'aquest dimarts requereix més efectius i només poden arribar a dalt de la muntanya amb helicòpter. A l'exercici hi ha deu víctimes, quatres de les quals representades per voluntaris i la resta ninots a mida real. Quan els troben, entren en escena els sanitaris que les fan una primera inspeció sobre el terreny abans de baixar-los a la vela de la Creu Roja.

Aquest protocol es revisa i perfecciona cada any en el simulacre de l'allau nacional, perquè si mai toca dur-lo a terme a la vida real, es pugui salvar el màxim nombre de gent possible.

Imatges: Pere Besolí
Informa: Ariadna Guiu Vila
Vídeo cedit: Ferran Huertas

Comparteix:

El secretari general de l'Organització Mundial del Turisme visita Ordino, candidat al 'Best Tourism Villages' Andorra Recerca i Innovació continuarà treballant amb l'Agència d'Innovació luxemburguesa