Quinze territoris a la llista negra de paradisos fiscals de la UE

Els Emirats Àrabs Units i nou països més entre

Els Emirats Àrabs Units i nou països més entren a la llista negra europea de paradisos fiscals

L'Ecofin, la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE), ha actualitzat aquest dimarts la llista "negra" de paradisos fiscals de l'ens comunitari, en què han quedat inclosos països com els Emirats Àrabs Units i Oman, a més d'altres tretze jurisdiccions. Segons ha indicat la Comissió Europea (CE) en un comunicat, la llista també inclou Aruba, Belize, Bermudes, Fiji, Vanuatu, Dominica, Barbados, les Illes Marshall, Samoa Americana, Guam, Samoa, les Illes Verges dels Estats Units, i Trinitat i Tobago.

En la seva reunió final de 2017, els titulars econòmics dels Vint van donar llum verda a la primera llista de la UE sobre jurisdiccions no cooperatives en l'àmbit fiscal, que contenia en un primer moment disset territoris. A més d'aquesta llista negra de paradisos fiscals, els ministres han aprovat un segon llistat gris amb jurisdiccions que s'havien compromès amb la Unió Europea (UE) a modificar els seus sistemes fiscals i que van evitar entrar al primer llistat a condició que adoptessin reformes sobre la matèria. Aquestes modificacions en les normes impositives havien de realitzar-se, en la majoria dels casos, per a finals de 2018 i aquest dimarts els ministres han passat revista als progressos assolits.

En el comunicat de la CE s'assenyala que Aruba, Belize, Bermudes, Fiji, Oman, Vanuatu i Dominique han passat aquest dimarts de la llista grisa a la negra per no haver posat en marxa els compromisos adquirits davant la UE. Els Emirats Àrabs Units, Barbados i les Illes Marshall van ser incloses en la primera versió de la llista negra, el 2017, però l'any passat van passar al segon llistat després de comprometre's amb Brussel·les a realitzar canvis en els seus sistemes fiscals. Com que aquestes reformes no s'han materialitzat, han tornat a la llista de paradisos fiscals. Samoa Americana, Guam, Samoa, Trinitat i Tobago i les Illes Verges dels Estats Units es troben a la llista negra des de la seva creació al desembre de 2017, en no haver-se compromès a modificar la seva legislació fiscal.

D'altra banda Andorra, tal com es va avançar el desembre passat, no és a la llista grisa de la qual surten Panamà, el Perú, l'Uruguai, Liechtenstein o San Marino. Aquesta relació inclou territoris com Albània, Austràlia, Costa Rica, el Marroc, Suïssa, Tailàndia, Turquia i Vietnam. Andorra va superar el 4 de desembre i de forma oficial, l'últim escull que li quedava per ser considerat un país plenament cooperador perquè lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de capital. L'element que va fer canviar d'opinió a l'Ecofin ha estat el canvi legislatiu que el Govern va implementar el mes de maig passat, en relació a la modificació de la Llei de l'impost sobre societats per suprimir dos dels règims fiscals especials existents i modificar-ne altres dos. Aquests elements corregits podien afavorir que empreses amb activitat en altres països deslocalitzessin les seves obligacions fiscals, les portessin a Andorra i evitessin així pagar en el país on tenen l'activitat. D'aquesta manera, Andorra ha sortit de la llista grisa i s'ha posicionat definitivament com a jurisdiccio´ cooperant en mate`ria fiscal.

Finalment, la UE també analitzarà els règims fiscals de Mèxic, l'Argentina i Rússia durant 2019 i, de trobar deficiències, seran inclosos en una de les dues llistes quan tingui lloc la propera actualització significativa de tots dos repertoris, prevista per al 2020.

Informa: Agència ANA

Comparteix:

Traslladat a Barcelona amb pronòstic reservat l'home atropellat aquest dimarts Jocs SA nega cap relació amb el professional acusat de tràfic d'influències