La ràdio, més de 30 anys d'història a Andorra

www.andorradifusio.ad

Aquest dilluns és el Dia mundial de la ràdio. Un mitjà de comunicació que va néixer fa més de 130 anys. De vegades sembla que hagi de desaparèixer, però és un mitjà tossut i que s'entesta a continuar present en el dia a dia.

Durant la major part del segle XX, la ràdio ha estat el principal mitjà d'entreteniment i de comunicació. Les emissions de la primera ràdio pública a Andorra van arrencar a les 00 hores del primer de gener del 1991. A més de Ràdio Nacional d'Andorra s'emetia Ràdio Valira.

El cap de la tècnica a Ràdio Andorra, Josep Maria Sàmper, afirma que en aquella època, el 1991, hi havia "un equip professional i una part que no havia fet mai ràdio". Tot i això, destaca que hi havia "una voluntat molt gran perquè allò funciones i arribés a bon camí". Tant Jaume Ramisa, ex cap d'informatius de Ràdio Andorra, com Mercè Cañabate, manifesten que la "il·lusió" era els que els movia. "Molta il·lusió. És el que ens va motivar a tots a tirar-ho endavant", afirma Cañabate.

Des d'aleshores han sorgit altres ràdios al país i nous professionals. Alguns tenien clar el seu destí a les ones des de la infància. És el cas d'Arnald Sanllehy, que actualment treballa a la SER. "Tenia els companys del Carrusel de la Cadena Ser en aquell moment allà que m'acompanyaven sempre. A mi m'ha acompanyat tota la vida".

El seu futur s'ha posat en qüestió moltes vegades, sobretot amb el sorgiment d'internet i posteriorment, amb les xarxes socials. "El futur, però, està ben assegurat segons Ramisa. "La gent fins i tot emet a través d'Internet". Amb tot, Cañabate considera que nous formats com el pòdcast "no deixa de ser ràdio. L'únic que ells han canviat el format per donar més comoditat a la gent". Sònia Matute, treballadora d'aquesta casa, creu que la ràdio "és impossible que desaparegui".

La ràdio guanya rellevància sobretot a les portes d'una contesa electoral com ara. Sanllehy apunta que ho faran el millor possible. "Un país com Andorra, naturalment necessita ràdio. La gent d'Andorra escolta la ràdio, els serveis informatius estem preparats per donar la màxima informació possible, però no serà fàcil".

Informa: Sílvia Mestre
Imatges: David Moreno - Eric Escabias - Anna Romagosa

Comparteix:

Terceravia i Unió Laurediana abandonen la cursa electoral Detingut un home per conductes degradants als seus treballadors