ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Els ramaders d'Ordino, preocupats per la rendibilitat del sector

www.andorradifusio.ad

Els ramaders d'Ordino no veuen complicacions per aconseguir relleu generacional però sí que els preocupa la rendibilitat de la ramaderia de muntanya. Així ho han expressat durant la benedicció del bestiar a la Rabassa d'Ordino. La ministra Calvó ha anunciat que es mantindrà la inversió anual de prop de dos milions d'euros per al sector i que la llei òmnibus d'agricultura es preveu entrar a tràmit parlamentari a l'octubre. 

La Rabassa d'Ordino ha acollit la benedicció del bestiar però sense bestiar, que s'ha quedat a dalt de la muntanya, al cap de la vall de Rialb per la calor. Enguany, hi havia previst que baixessin 170 caps de bestiar, 25 menys que l'any passat, que són de 10 explotacions ramaderes.

Els han portat aquest dimarts al matí de la vall d'Arcalís a la vall de Rialb on s'estaran un mes. Un canvi de muntanya centenari que els fa passar dels emprius a les herbes comunes. 

Després aniran a la vall de Sorteny i al prat del refugi se'ls tancarà per fer el sanejament. A l'octubre plegaran la vacada, que és de 150 vaques i 50 vedells. 

La cabana ramadera d'Ordino té 200 vaques, 70 eugues i 100 ovelles. També amb explotacions amb gent jove que s'implica molt en la gestió del bestiar, però que està preocupada per la rendibilitat del sector. "Que els nostres fills puguin viure de la ramaderia i de la pagesia preocupa tant al sector com a les administracions", ha apuntat el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat d'Ordino, Eduard Betriu.

Des del Govern asseguren que seguiran aportant-los prop de 2 milions d'euros i que se seguirà promocionant la Carn de Qualitat d'Andorra. També que la llei òmnibus d'agricultura, que entrarà a tràmit parlamentari a l'octubre, facilitarà la feina dels ramaders i les inversions en les explotacions. 

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha remarcat que el text "recollirà la simplificació de tràmits de comerç, temes urbanístics per a construir explotacions que facilitin el maneig dels animals i que a la vegada siguin amortitzables", de manera "que aquesta tasca sigui molt més fàcil i doni la rendibilitat que es mereix una explotació ramadera."

Des del comú també han destacat que es mantindran les bonificacions del 90% de l'impost de construccions ramaderes per ajudar el sector. 

Informa: Judith Sáez
Imatges: Jordi Seabra

Comparteix: