ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El raonador reclama solucions "d'una vegada per totes" a l'habitatge i controlar més els propietaris davant els abusos

www.andorradifusio.ad

Cal posar solució d'una vegada per totes a la problemàtica de l'habitatge. Així de contundent s'ha mostrat el raonador del ciutadà, Marc Vila, a Ràdio Nacional. Diu que el problema és estructural i no cíclic, i que l'estructura de l'economia, les institucions i la política no està prou ben dimensionada. Demana també més control als propietaris que s'acullen a l'ús propi per fer fora llogaters.

Si les queixes que arriben a la institució del raonador del ciutadà continuen la tendència dels dos primers mesos de l'any, el 2022 es tancarà amb xifres rècord. I més de la meitat estan relacionades amb l'habitatge.

Vila insisteix que l'estat s'hi ha de posar perquè són moltes les famílies que, ni ara ni d'aquí a tres anys, no podran fer front a un lloguer amb els preus actuals. Per aquest motiu torna a reclamar habitatge públic, que "ha d'estar fora del mercat".

Ha posat com a exemple Europa, on un 13% del total dels pisos es destinen a promoció pública i hi ha ciutats de països nòrdics o Viena on aquest percentatge supera el 40%. A Andorra el percentatge és molt inferior.

"Els pisos de Jovial, els quatre pisos de no sé on i els tres de més enllà, en fan 50. Per tant, un 0,0000...dels milers de pisos que hi ha. S'ha de poder encarar d'una vegada per totes amb voluntat política, consens de les institucions i sense demagògies partidistes".

Més control en la reclamació dels pisos per a ús propi

Afegeix que cal modificar la llei de mesures urgents respecte de l'opció de fer fora un llogater quan l'ús que es vol donar a l'habitatge és propi.

Diu que hi ha molts abusos i que la comprovació que realment serà per a ús propi cal fer-la abans de fer fora un llogater i no després.

"La gent que insisteix en fer fora els llogaters no troben altra manera que els animals de companyia (que decideixen set anys després que no els volen quan abans els permetien) o l'ús propi  dels pisos, que últimament tothom demana, fins el punt  que societats anònimes també els volen per a ús propi".

En aquest context, ha demanat als propietaris que s'ho pensin "abans de fer fora una família que saben que no trobarà res." "No cal apretar tant i produir tant malestar perquè la inflació no ha pujat tant".

Ha insistit, a més, que l'actuació ha de ser ràpida perquè com més creixi l'economia, pitjor serà per a aquelles persones que ja tenen problemes per tenir accés a un habitatge digne.

Entrevista completa al raonador del ciutadà a 'Els matins de la Nacional':

Informa: Anna Pifarré 

Comparteix: