Reconfigurar la privadesa dels aparells amb connexió a Internet

www.andorradifusio.ad

La protecció de dades és un dret fonamental que protegeix la nostra intimitat. Els principals consells són augmentar la pedagogia pel que fa al bon ús d'Internet i reconfigurar els ajustaments de privadesa.

Protegir la nostra privacitat és un dret fonamental que moltes vegades no tenim en compte, però que forma part de la vida quotidiana. Per exemple, cada cop que entrem a Internet, estem compartint moltes dades personals. La cap de l'Agència de Protecció de Dades, Resma Punjabi, ho resumeix d'una manera clara: "A vegades no ens preocupem, però és com si deixéssim la porta de casa oberta i entrés alguna persona desconeguda."

Per evitar-ho, s'han de prendre algunes mesures, com tancar la sessió, esborrar l'historial, no desar les claus o no acceptar les galetes. Ja que amb tot això, dones accés a tercers a obtenir informació privada. El mateix passa amb les aplicacions de mòbil i amb els assistents de veu. Punjabi ha informat que hi ha aplicacions que tenen accessos i permisos a les nostres càmeres i micròfons quan realment no els necessiten. D'altra banda, el delegat de Protecció de Dades, Jaume Díez, ha afegit: "Les Alexes o determinats hardwares d'aquest tipus també ens escolten i hem de preveure llegir-nos les polítiques de privacitat que tenen."

No protegir les dades pot generar riscos com la suplantació d'identitat o l'accés al teu compte bancari. La solució més ràpida és destinar temps a reconfigurar els ajustaments de privadesa dels aparells amb connexió a Internet. Però el més important és conèixer quins drets tenim per llei en protecció de dades. "Tenim dret a rectificar-les, a consultar-les, a saber quines dades tenen les empreses i perquè les fan servir", ha explicat Díez.

És important perquè si no coneixem quins drets tenim és més fàcil que els vulnerin. En aquest context cal pedagogia i formació des de petits.

Informa: Maria Lucena
Imatges: Andreij Cristancho - Nil Forcada

Comparteix:

L'Agència de Protecció de Dades presenta una guia per a l'ús correcte de les dades durant el període electoral ZAZ exhaureix les entrades per al concert a l'Auditori Nacional en menys de 24 hores