La reforma fiscal del Govern inclou un tipus efectiu mínim de l'impost sobre societats del 3% per a empreses amb beneficis

www.andorradifusio.ad

Les empreses amb beneficis hauran d'aportar un mínim del 3% a través del tipus efectiu de l'impost de societats. És una de les mesures que inclou la reforma de la imposició directa que ha aprovat el Govern i que es preveu que s'apliqui a partir de l'exercici fiscal del 2023. D'altra banda, s'han modificat deduccions i se n'han creat de noves. L'executiu preveu recaptar prop de set milions d'euros més a partir del 2024 amb una reforma que afectarà al voltant del 15% de les empreses. 

Amb el sistema tributari actual les empreses que generen beneficis poden no abonar cap quantia a l'Estat per l'impost sobre societats. Amb la reforma que ha aprovat el Govern, amb l'objectiu de millorar la resiliència financera de l'estat, s'introdueix un tipus efectiu mínim del 3%, independentment de les compensacions i deduccions. Segons el ministre de Finances, de les 7.000 empreses actives, un miler es veurien afectades per la reforma.

"Ens hauria de permetre accelerar el ritme de recuperació de la posició de deute que teníem. És molt important augmentar la resiliència financera i tenir la capacitat com més aviat millor de tenir un cert coixí per poder, si és necessari, tornar a establir mesures d'ajuda al teixit econòmic i als nostres ciutadans"

Eric Jover, ministre de Finances

També s'introdueix el tipus efectiu del 15% que impulsa l'OCDE per a empreses amb una facturació de més de 750 milions d'euros. Una tipologia de societats que no són habituals a Andorra.

La reforma hauria d’implicar un increment mitjà del tipus efectiu del 0,69% respecte de l'exercici fiscal del 2019. D'aquesta manera, el Govern preveu recaptar prop de set milions d'euros més a partir del 2024 majoritàriament corresponents a un diferiment fiscal, és a dir, l'ajornament del pagament d'impostos. Fet que representaria un increment de la recaptació de l'impost sobre societats del 13%.

Quant al règim de deduccions se'n modifiquen algunes com la dedicada a noves contractacions, incloent-hi una deducció de 1.000 euros per persona contractada inscrita al servei d'Ocupació, i la de noves inversions que es converteix en una per als projectes de digitalització amb un 2%. També se'n creen de noves com les relacionades al mecenatge en l'àmbit cultural, social i esportiu.

Roda de premsa completa amb l'actualització sanitària i posterior al consell de ministres: 

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Ricard Tenza-Arxiu RTVA

Comparteix:

Accident mortal a la C-16 a Bagà amb quatre vehicles implicats  Eric Jover: "Aquest fons de reserva de jubilació no es pot tocar fins que no obtinguem una solució"