Reportatge: Com les crisis es converteixen en noves oportunitats per als inversors

www.andorradifusio.ad

El 'sí' a la sortida de la Unió Europea per part del Regne Unit va provocar una forta caiguda als parquets de tot el món. Els inversors andorrans, com la majoria, s'han adaptat als últims cicles d'incertesa econòmica. A més, els seus negocis s'han vist afavorits pels últims canvis en les polítiques de transparència econòmica.

Després de confirmar-se que els britànics havien aprovat la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, les borses d´arreu del món van patir fortes caigudes. La reacció immediata dels inversors va ser la de protegir les seves carteres. El cap de l'Advisory Group Morabanc, Enric Galí, explica com "els mercats entren en pànic" i "tot el que havia pujat es perd amb molta rapidesa". El que buscava l'inversor "era protegir-se", completa l'economista en cap d'Andbank, Àlex Fuster.

Un entorn de pànic recurrent en els últims anys, amb casos com la caiguda de Lehman Brothers o el baix preu del petroli. Alguns experts, com el director d'inversions de Crèdit Andorrà, David Macià, apunten que els inversors s'han adaptat a aquests esdeveniments i hi veuen certes oportunitats. "Els nostres inversors ja havien fet aquesta reflexió en crisis anteriors i ja tenien les carteres posicionades de forma adequada per a navegar en aquests entorns complicats", explica.

Oportunitats d'inversió que, a més, es veuen reforçades per les polítiques de transparència econòmica. Canvis que, a poc a poc, s'adopten també al Principat. Enric Galí llança una pregunta a l'aire: "Tu què prefereixes? Invertir en un lloc estable, regulat i transparent o en un lloc que no ho sigui? Tinc molt clar que optaria per l'opció A", afirma. Considera que "tot l'esforç que es faci per guanyar transparència i adaptar-se a noves regulacions és favorable".

Malgrat això, alguns experts critiquen durament la forta intervenció dels estats i de les institucions supranacionals en la regulació dels mercats. Fuster indica a tall d'exemple que "en una situació normal sóc lliure de decidir si consumeixo o estalvio, i si estalvio inverteixo amb aquest bo al 4 o el 5%". Però "si el senyor Draghi i les institucions europees m'han portat aquest bo a una taxa negativa del -0,40%, ja no puc prendre aquesta decisió, l'han pres per mi".

Segons els experts, la inestabilitat dels mercats afectarà, encara, la majoria d'economies mundials. Coincideixen a dir que la recuperació econòmica de molts estats es veurà encara condicionada per incerteses polítiques i socials d'escala mundial, com per exemple el terrorisme o les eleccions als Estats Units.

Informa: Marc Guadilla Imatge: S.Linares / S.Periago

Comparteix:

S'acceleren les declaracions per a tancar la instrucció del cas BPA 'Bruixes' d'An-dan-da-ra, la propera proposta del cicle Nits d'Estiu als Museus