ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: començar de nou a l'escola després de fugir d'Ucraïna

www.andorradifusio.ad

Les aules del país acullen 50 infants des de l'inici del conflicte a Ucraïna. Dos germans, la Yeva i el Yevheni, fa una setmana que han reprès l'escolarització al María Moliner. Lluny de la guerra, el proper repte per a aquests infants és aprendre la llengua i integrar-se a l'escola i al país.

Després d'un llarg viatge amb cotxe des d'Ucraïna, la Yeva i el Yevhenii, van arribar a Andorra fa unes setmanes amb la família. Els pares van decidir picar a la porta de l'escola María Moliner amb la intenció que els infants aprenguin l'idioma i puguin adaptar-se a la seva nova realitat. Una tasca que requereix temps i paciència. 

Fan classes de castellà individualitzades i van a l'aula d'acollida d'iniciació al català, on enguany hi ha 80 alumnes de 21 nacionalitats

Montserrat Sarret és professora de llengua catalana d'aquesta aula d'iniciació i explica que aquests alumnes "no dominen una llengua més propera i saben poc anglès", així que comencen "de zero amb materials molt senzills".

És la situació de la majoria dels infants que arriben d'altres països. El director del col·legi espanyol, Aurelio Corral, assegura que en aquest centre estan "molt acostumats a rebre persones d'altres països". "Tenim nens, sobretot, de nacionalitat espanyola, en segon lloc, argentina i van arribant molts nens d'altres territoris de l'Amèrica del Sud, com Colòmbia", afegeix Sarret.

L'escola considera que també és important el suport emocional a l'aula.  Corral indica que en el cas de la Yeva i el Yevhenii els han assignat "dos alumnes que parlen anglès més o menys i poden comunicar-se amb ells per fer-los d'acompanyants al centre". Al juny valoraran els avenços que han fet amb l'idioma "però el prioritari és donar-los certa normalitat".

S'espera que un cop aprenguin a comunicar-se puguin seguir l'escolarització amb la resta d'alumnes.

Informa: Roser Puigbò
Imatges: Nil Forcada

Comparteix: