Reportatge: Coneixem el cas del Christian i la importància de la inserció laboral de les persones amb síndrome de Down

www.andorradifusio.ad

L'accés al món laboral de les persones amb síndrome de Down és vital per al seu desenvolupament personal i professional. Coneixem el cas del Christian, un treballador que porta quinze anys al comú d'Encamp.

El Christian de Sousa té 35 anys i en fa 15 que treballa al comú d'Encamp, donant suport administratiu. És un treballador més que està encantat de poder ajudar tothom i així ens ho manifesta. "M'agrada treballar aquí amb tots". Una contractació que s'ha fet viable gràcies a i&i serveis, l'empresa d'inclusió sociolaboral de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell.

Fa tres anys que l'acompanya el seu preparador laboral, el Karim Nafei, que és monitor laboral d'i&i serveis. Utilitza el mètode 'Treballa amb suport', que consisteix a ajudar-lo a fer tasques concretes i un cop les aprèn, fer-les de manera autònoma. És un pla que es manté al llarg de la vida laboral de la persona i es basa en les seves necessitats. "Era una feina al costat de casa, un lloc tancat i amb companys", un factor que el Karim considera important perquè al Christian "li agrada molt socialitzar".

El conjunt d'aquestes preferències són les que van tenir en compte l'equip d'en Karim a l'hora de buscar-li feina i ara qualifiquen el seu cas "d'èxit". 

L'accés al món laboral és un dret bàsic, una manera d'afavorir la plena inclusió social i la vida autònoma de les persones. En aquest cas, el Christian té la possibilitat d'estar en un lloc que l'inclou en la societat i treballa amb normalitat. 

L'experiència de treballar amb el Christian és molt enriquidora i també molt positiva. És una persona puntual, responsable i perfeccionista en les seves tasques. Són característiques que mostra en el seu dia a dia amb els companys. A més a més, mostra una molt bona actitud i una "voluntat per aprendre coses noves". "El Christian està motivat i li agrada el seu lloc de feina" i quan una persona agrupa totes aquestes qualitats "ja tens molt guanyat", conclou Karim.

Les oportunitats són necessàries per a tothom, però més per a persones com el Christian, que gràcies a formar part del món laboral poden desenvolupar-se de manera personal i professional. 

Informa: Laura Mitjans
Imatges: David Moreno

Comparteix:

La targeta solidària de MoraBanc recull més de 77.000 euros L'Organique Tour de la cantant ZAZ arriba a l'Auditori Nacional