ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Els cribratges amb tests d'antígens, una eina per a la seguretat i tranquil·litat dels treballadors

www.andorradifusio.ad

El Govern aposta amb força pel mètode dels cribratges massius per controlar els contagis de la Covid-19. En aquests moments són nou les empreses de salut laboral que s'encarreguen de fer tests d'antígens a 817 negocis que es dediquen al turisme, comerç, hostaleria i restauració, que ocupen 11.000 persones, deixant de banda les pistes d'esquí. Segons l'executiu, a hores d'ara s'han fet més de 7.000 proves preventives i l'índex de positivitat dels cribratges en general és baix. Les companyies valoren amb satisfacció aquest mètode que aporta tranquil·litat i seguretat entre el personal i a l'hora d'interactuar amb els clients.

En col·laboració amb el Govern, des de principi de gener Mutuand fa tests d'antígens a una seixantena d'empreses. De les 400 proves setmanals, de moment només l'1% ha resultat positiva.

El director mèdic laboral d'aquesta empresa, Rafael Sarandeses, explica com s'estan trobant "amb casos que són positius i que no pensaven que ho eren", fet que "ha ajudat a aïllar els positius en els inicis de malaltia" evitant contagiar 30 o 40 persones, com hagués passat abans de disposar del sistema de tests.

Sarandeses afegeix que les proves permeten donar "un marge de seguretat i de control" en un moment de crisi econòmica en què la confiança és necessària. 

La baixa positivitat també és un dels factors que ressalta Pyrénées, ja que de les més de 4.000 proves fetes des de l'octubre, amb una mitjana entre 300 i 400 a la setmana, només s'han detectat 11 contagis.

El 75% dels treballadors d'aquesta empresa participa dels cribratges setmanals, una dada que des de la companyia valoren molt positivament perquè aquesta estratègia sigui efectiva. El tècnic de seguretat i salut en el treball, Allan Nepomuceno, posa en relleu "la implicació per part dels treballadors i treballadores", que "ha ajudat a combatre el virus i a donar tranquil·ltat a als mateixos empleats i als clients". Per aquest motiu continuaran els cribratges periòdics "en funció del que marqui el ministeri de Salut".

Seguretat i tranquil·litat, aquests són els valors que més destaquen els empleats que hi participen."Cada setmana vinc a fer-me'l", diu Maria Àngels González, treballadora a la secció de moda de Pyrénées, incidint que és "una manera de protegir-te tu i protegir els companys".

Ana Azorín, treballadora al departament d'Informàtica, explica que fer-se els tests li dona "molta tranquil·litat", tant per a ella com per als clients. Lucy Lini de Matos, treballadora en el sector del comerç, coincideix i diu sentir-se "molt més segura". També ho valora positivament Olga Alonso, treballadora en el sector de l'hostaleria, per a qui "està molt bé que es faci, sobretot si treballes de cara al públic".

Seguint les directrius de Salut, en general les seccions més exposades passen les proves cada setmana, mentre que la resta ho fan cada quinze dies.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

18.204.2.190