Reportatge: la lluita per viure de les persones amb trastorns de conducta alimentària

www.andorradifusio.ad

Al darrere d'un trastorn de la conducta alimentària solen haver-hi molts sentiments i afeccions que, sovint, no tenen res a veure amb el menjar. Segons els experts, arran de la pandèmia s'han disparat i agreujat els casos. Un equip d'RTVA ha visitat el centre ITA de Barcelona on el SAAS deriva els pacients majors d'edat que tenen un quadre sever per conèixer la història de diversos testimonis.

Reivindiquen, sobretot, la necessitat de desestigmatitzar la malaltia per deixar de patir a l'ombra. Un dels aspectes que les caracteritza és la hiperactivitat i l'impuls d'estar en moviment de forma constant i també fer molt d'esport. Amb aquest element arrenca el reportatge. El punt de partida és una sessió de teràpia, on expliquen com s'han sentit el cap de setmana i expressen la dificultat que suposa per elles "estar un dia sense fer res".

Ens expliquem com viuen la malaltia, què suposa per a elles i com el problema "no és amb el menjar, sinó amb les emocions". "Perds molt amb aquesta malaltia, no només pes, sinó moltes altres coses que no es veuen", expliquen. A Andorra les persones que pateixen trastorns de la conducta alimentària demanen més especialització i conscienciació sobre què és i com es comporta aquesta malaltia per tal d'actuar al més aviat possible.

I és que, segons el psicòleg i director clínic del centre "des de fa molts anys se sap que és el trastorn mental amb un índex de mortalitat més alt, superant les addiccions, l'esquizofrènia i els trastorns depressius".

Les testimonis recalquen que és molt important demanar ajuda i que sobretot que "l'entorn no jutgi". Estan convençudes que el camí és difícil, però el volen emprendre amb el màxim de forces possibles. "No podem deixar que la vida ens passi i sobreviure, sinó que hem de viure, no passar per sobre de la vida".

Informa: Laura Cugat 
Imatges: Fernando Montero-Marta Paixà-Ignasi Llobet
Grafisme: Alberto Rodríguez-Marta Pons
So: David Carmona 

**Les converses durant la teràpia al centre ITA s'han subtitulat per facilitar l'enteniment de tot allò que expliquen les pacients, ja que la mascareta en pot dificultar la comprensió en algun moment.

**Aquest reportatge posa el focus en les vivències de les persones amb trastorns alimentaris, més enllà de les queixes d'associacions del país al voltant dels tractaments que han aparegut els darrers dies els mitjans de comunicació.

Comparteix:

Jover alerta de l'impacte sobre el preu de l'energia que tindrà el conflicte entre Rússia i Ucraïna Rússia ataca Ucraïna