Reportatge: Donar medul·la òssia, un petit gran gest que pot salvar vides

www.andorradifusio.ad

Només un de cada 4.000 donants de medul·la òssia és efectiu. Coincidint amb el seu dia, visibilitzem aquesta acció solidària partint de la història del Toni, que va ser trasplantat just al principi de la crisi sanitària. Amb l'objectiu d'aportar més informació i captar voluntaris, l'Associació de Trasplantats i Donants (ATIDA) ha llançat una nova campanya de conscienciació en col·laboració amb el Govern. 

"Seria una cosa molt bonica que vingués algú i et digués: 'Escolta, has salvat una vida'". Aquestes són les paraules que en Toni ha pogut dedicar de forma anònima a un home de 35 anys que viu a Alemanya i que li va donar medul·la òssia per tractar la leucèmia que li van diagnosticar el setembre del 2019. 

"Em va trucar la meva hematòloga del moment i em va dir que teníem un donant italià", recorda Toni que, en aquell moment va "saltar i cridar com un boig al mig del carrer".  I és que l'alegria va ser tan gran perquè el marge de compatibilitat és molt petit. 

La coordinadora de donacions del SAAS, Cristina Pérez, detalla que només 1 de cada 4.000 donants és efectiu. "Quan veus aquestes xifres penses que paga la pena", comenta, ja que "veus que tot és qüestió de probabilitat". "Com més siguem, més opcions tindrem d'ajudar aquestes persones que necessiten un trasplantament". 

Mario Giménez és donant i  ho fa perquè "si tingués algú al voltant a qui li calgués, m'agradaria que algú fes aquest gest". Així ho explica mentre acudeix a la primera consulta per fer-se una analítica de sang, després d'inscriure's al programa. 

Ja són més d'un centenar llarg les persones com ell que s'han apuntat al Programa nacional de donació de medul·la òssia que es va reactivar aquest juny i que rep una mitjana de 5 inscripcions al mes

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell és el que se'n diu un centre captador de donants on es fa el primer tipatge i on s'inscriu la persona al registre espanyol de donants de mèdul·la òssia. Això sí, la donació en si es farà a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. 

Segons Pérez, "el 80% de les vegades es fa la donació de medul·la òssia a través de sang perifèrica". Cinc dies abans es fa una preparació des de l'hospital del Principat amb una administració de factors de creixement per mobilitzar les cèl·lules mare, que és el que realment volem en una donació.

El dia que indica l'hospital receptor, que pot ser l'Hospital Clínic o l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, tot i que generalment és el Sant Pau, es fa una extracció per un braç de la sang, amb un separador cel·lular es retenen les cèl·lules mare, i per l'altre braç es fa el retorn.

Com a conseqüència, Pérez ressalta que "els efectes secundaris són pràcticament nuls perquè tal qual la sang entra, després surt". 

La crida a sumar voluntaris també la impulsa l'Associació de Trasplantats i Donants. "El que volem és que la gent s'impliqui, que Andorra pugui salvar vides."

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

La importància de convertir les fronteres en punts de trobada, base dels parlaments en el marc de la Pitavola del Comapedrosa Baixa a la meitat el nombre de treballadors transfronterers durant els darrers 20 anys i canvia el seu perfil