Reportatge: la importància de controlar la glucosa i les possibles lesions als peus als diabètics

www.andorradifusio.ad

Un de cada deu adults al món pateix diabetis, una malaltia que va a l'alça i que segons l'OMS serà la setena causa de mort d'aquí a 20 anys. Coincidint amb el seu dia i tenint en compte que hi ha un volum important de pacients no diagnosticats, des del Servei d'Infermeria del SAAS recalquen la importància de passar controls i seguir una vida saludable. 

Després que li diagnostiquessin una prediabetis ara fa un any, el Romà Regué torna a la consulta a fer una revisió. Li mesuren els nivells de glucosa, una prova que els pacients fan sovint a casa. El resultat s'hauria de trobar entre els 90 i els 130 mil·ligrams per decilitre, però surt força més amunt. La infermera referent en diabetis d'Atenció Primària, Montse Ojeda, li comenta que "el fet de no haver dinat potser t'ha fet un efecte rebot". 

Tot i que els hàbits saludables i la vigilància han fet que en els darrers mesos el Romà limités molt bé els factors de risc, canvis en la rutina com saltar-se un àpat poden causar alteracions. Per això és clau cuidar-se i racionalitzar bé les quantitats de sucre que s'ingereixen perquè la diabetis es caracteritza per un increment dels nivells de sucre a la sang.

Així, quan va a comprar al supermercat explica que és el que mira el Romà. "Quan compro algun producte, sobretot si és nou, primer de tot miro l'etiqueta per veure la quantitat de sucre que porta. I evitar que estiguis a nivells alts de sucre durant molts dies perquè si no vigiles res, no n'ets conscient, i et pot acabar portant conseqüències greus". Entre les complicacions hi ha insuficiència renal, problemes de visió o pèrdua de sensibilitat i afectacions a les extremitats inferiors.

A més, entre el 15 i el 25% dels pacients poden patir lesions als peus, que representen la principal causa d'amputacióOjeda esmenta que en les revisions també valoren el peu perquè "la complicació del peu diabètic és important i l'aparició d'una úlcera es pot evitar".

L'exploració de la visita té tres parts segons ens explica la infermera referent en diabetis d'Atenció Primària. "Mirem la part de la pell, mirem la part de la sensibilitat. Per exemple, fem vibrar i ell ha de notar la part de vibració. I després mirem la part vascular i palpem el pols peri". 

Com que tot ha sortit bé, Ojeda explica que, si no hi ha res de nou, el Romà "no el tornem a citar fins d'aquí a un any". 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada 

Comparteix:

La Policia deté un home amb una taxa d'alcoholèmia de 3,33 Canillo ha atès el 76% de les millores proposades pels ciutadans