Reportatge: la importància de protegir les abelles per preservar l'ecosistema

www.andorradifusio.ad

Segons els estudis, tres de cada quatre aliments que es cultiven a Europa depenen de la tasca pol·linitzadora de les abelles. I per conscienciar sobre la importància d'aquesta espècie les Nacions Unides va establir el 20 de maig com el Dia mundial de les abelles. A casa nostra han tingut històricament un paper destacat en l'economia domèstica.

Fa unes quantes dècades a Andorra l'economia era, majoritàriament, de subsistència. Les famílies treien profit de cada tros de terra i dels animals. Maria Riba, de Casa Pellicer de Segudet, ho recorda perfectament. A Ordino no hi havia casa sense uns quants ruscs i el producte final era per a consum propi. "La fèiem fondre en una caldera, de manera que la cera quedava a sobre i la mel que sortia es posava en tupins de terrissa".

Des de fa uns anys hi ha gent que esmerça temps i diners a reviure aquesta activitat i no necessàriament amb un objectiu comercial. Alguns, com el Julio Rivas, per conscienciar sobre el perill que suposa l'alta mortalitat d'aquesta espècie, que s'ha triplicat en la darrera dècada. Cal que la societat entengui com són d'importants, per exemple per garantir una biodiversitat sana i per la sostenibilitat. "No s'adonen com són de necessàries per mantenir tot l'equilibri de l'ecosistema", manifesta l'apicultor.

No hi ha una causa concreta per explicar l'augment de la mortalitat, més aviat és un cúmul de circumstàncies, la majoria relacionades amb l'empremta de l'home. L'investigador del CENMA, Benjamin Komac, apunta dos motius principals: "En alguns casos són els productes fitosanitaris que s'utilitzen als cultius, i també l'antropització, és a dir, que cada vegada hi ha menys camps i més impacte humà".

Altres han sabut combinar el rendiment comercial amb paràmetres sostenibles. En l'explotació de Mathieau Garaud treuen uns 15 quilos de mel per cada rusc, destinat al comerç interior. Però també ofereixen visites guiades per entendre la importància de les abelles. De fet famílies i empreses s'han afegit al projecte i apadrinen un rusc. "És una acció molt positiva cap a la natura", diu l'apicultor.

Avui, més que mai, cal tenir present present que el 84% de les espècies vegetals depenen de la pol·linització d'aquests animals, de dimensions petites però amb una funció molt gran.

Informa: Joan A. Sarmiento-Pere Moliné- Ester Pons
Imatges: Albert Refart

Comparteix:

6 de cada 10 empreses creuen que trigaran més d'un any a recuperar els ingressos prepandèmia Catalunya amplia l'horari de la restauració fins a mitjanit i les trobades a 10 persones a partir de dilluns