Reportatge: la importància del treball de conservació de l'Arxiu Nacional

www.andorradifusio.ad

L'Arxiu Nacional d'Andorra aglutina en les seves estanteries 1 quilòmetre de documentació en paper i 800 metres de material fotogràfic, sonor i pel·lícules. Un tresor de documents històrics del Principat, d'un valor incalculable. Avui hem volgut fer un recorregut per les seves dependències i entendre millor el treball de conservació que s'hi fa.

La cap Àrea Arxiu i Gestió de Documents, Susanna Vela, explica que l'Arxiu Nacional és l'organisme que s'encarrega de conservar la documentació que genera el Govern i tota aquella documentació que, pel seu caràcter històric i testimonial, forma part del patrimoni documental del país".

Quan entra un nou fons documental, el primer que es fa és descriure tota la informació que conté. En cas que sigui necessari, hii ha una feina important de restauració abans de la seva reproducció, diu Vela, que encara després de tants anys se sorprèn de la documentació fotogràfica que arriba. Posa com a exemple "l'última sentència de mort a la plaça Rebés, que només estava documentada al fons Claverol i, de cop, va aparèixer un privat amb unes imatges totalment diferents que et donen perspectives de fets històrics molt diversos als que ja coneixíem".

L'Arxiu Nacional també conserva documentació cinematogràfica i en suports audiovisuals de tot tipus. La conservadora del fons audiovisual, Cinta Pujal, indica que "la conservació del cinema és bastant delicada perquè les petites oscil·lacions de temperatura i humitat el fan malbé". Quan arriba el material, els tècnics de l'Arxiu fan una primera inspecció de qualitat, repassen les pel·lícules fotograma a forograma i les netegen si són en 16mm o en Super8, ja que per les de 35mm no disposen de la capacitat tècnica. Si la pel·lícula està en bon estat decideixen on es pot enviar a digitalitzar.

Pujal remarca la importància que es prengui consciència perquè "és un material molt sensible, al qual el temps li va en contra". Demana que, a banda que la gent que disposi d'aquest material vulgui dipositar-lo o no a l'Arxiu, "prenguin cura del material i s'assessorin bé abans de digitalitzar-lo o començar-lo a manipular, perquè la primera manipulació podria ser l'última si no es va amb cura".

Informa: Héctor Romance Imatge: Robert Querol

Comparteix:

L'Escola de Meritxell integrarà 16 joves en el mercat laboral amb el projecte 'Fent Camí' Assandca organitza un 'cycling day' per recaptar fons i ampliar el servei de transport per als malalts