ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: Visitem l'església de Sant Martí de la Cortinada en l'últim dia d'obertura 

www.andorradifusio.ad

Últim dia d'agost. Això significa que és també l'últim dia per visitar les esglésies que han obert durant l'estiu. Hem estat a Sant Martí de la Cortinada, un temple genuí en molts aspectes i en el camí de la Ruta del ferro. 

Sant Martí de la Cortinada és una església romànica del segle XII que es va ampliar al barroc canviant l'orientació de la nau per la qual cosa es van tapar uns frescos que es descobririen als anys 60 i que són un dels grans atractius de la visita. Els turistes en destaquen la seva importància. "Són frescos del segle XII. Els frescos romànics originals molt ben conservats i molt bonics".

Uns frescos dedicats a Sant Martí, on hi ha representada la llegenda i diferents bèsties i oficis com el de músic. En la visita descobrim que aquest és l'únic temple romànic del país de planta quadrada i on es pot veure un retaule dedicat a la verge del Roser del 1730 amb unes escenes de la passió en baix relleu. Aquí tancaran les visites amb 2.500 passants, la meitat dels quals ens expliquen que són coneixedors del romànic. 

La guia de Sant Martí de la Cortinada, Eva Piqué, així ho confirma. "Del mes de juliol potser són els que estaven més informats, que ja coneixien molt el romànic català, que han fet la vall de Boí Taüll i també hi ha gent que ve d'altres països com els austríacs o els alemanys que també tenen patrimoni romànic".

Un altre visitant és el que ve seguint la Ruta del ferro i que combina muntanya amb visita cultural. Piqué esmenta quins són els elements de ferro que existeixen a l'església. "Sant Martí de la Cortinada presenta el fruit de les mines de ferro i de les fargues d'aquí a Andorra. Hi ha uns reixats, hi ha les portes amb ferro forjat".

Sant Martí de la Cortinada és una de les set esglésies que han estat obertes aquest estiu de manera excepcional i que ara tancaran. Només Sant Joan de Caselles restarà oberta a les visites fins al 31 d'octubre.

Informa: Rosa Alberch
Imatges:: Kevin Ribeiro

Comparteix: