Les revisions i la prevenció, eines clau per evitar que un melanoma faci metàstasi

www.andorradifusio.ad

En el Dia Mundial del Melanoma, els experts destaquen la possibilitat de prevenir aquest tipus de càncer de pell protegint-la del sol i detectar-lo de forma precoç fent revisions periòdiques. És una malaltia que cada cop afecta gent més jove i és que un de cada tres casos diagnosticats es dona entre persones de menys de 40 anys.

La Xary Rodríguez, exciclista professional i emprenedora, es va adonar que tenia una ferida a l'esquena, que va resultar ser un melanoma, gràcies a la seva filla. Després, "em van analitzar els ganglis i van veure que aquestes cèl·lules malignes no havien anat a més". Per a ella, aquesta malaltia "és molt traumàtica", ja que el seu pare també va patir càncer.

La Carmen Salas, periodista i correctora freelance, ha passat diverses vegades per quiròfan, tot i que no li ha fet falta tractament de quimioteràpia o radioteràpia posterior. Tot va començar amb "una piga que tenia aspecte de verruga". També se'n va voler treure una altra d'aquest tipus, "que va resultar ser un melanoma".

A la Rosa Mujal, pintora, l'hi van detectar l'any 2005 arran d'una piga petita que no semblava que hagués canviat de mida, "però notava com si me l'apretessin tota l'estona". A més, detalla que "en profunditat estava a 7 mil·límetres, quan ja hi ha risc de metàstasi". Precisament, se li va extirpar en el moment límit abans que puguès tenir conseqüències.

Aquest risc és precisament la principal complicació d'un melanoma quan no es detecta a temps. És per això que les revisions i la prevenció són clau. La dermatòloga Marion Chavez recomana "protegir-nos del sol, sobretot a la infància, utiiltzar protecció solar i física i buscar les ombres".

La persona que ha tingut un melanoma així com el seu entorn familiar se'l revisa més sovint i, de retruc, creix encara més la conscienciació. Rodríguez considera que "aquest tema és una espècie de 'Pepito Grillo' que et diu que has de frenar una mica i estar atenta".

Per la seva banda, Mujar valora i remarca la importància de "viure en una societat on podem prevenir", ja que "la pell és l'òrgan més gran del cos i el que ens protegeix". "Hem de cuidar-lo".

En aquesta línia, Salas explica que fa 14 anys que no pren el sol i està molt pendent d'aquestes qüestions amb la seva filla: "tot el que no he fet amb mi ho faig amb ella". I és que, tal com ressalten els experts, la pell té memòria i les cremades per una excessiva exposició al sol durant la infància o l'adolescència poden provocar aquest tipus de càncer anys després.

Informa: Laura Cugat-Pere Moliné 
Imatges: Ricard Tenza-Arnau Gaya-Anna Romagosa

 

 

Comparteix:

La 9a mostra de les arts plàstiques per a joves, arriba a l'Illa Carlemany Andorra col·labora amb la Universitat d'Standford en un estudi de seqüenciació genòmica