ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

RTVA estrena el documental que repassa els quaranta anys d'història de Govern

www.andorradifusio.ad

Després d'una llarga i minuciosa preparació, aquest dimarts s'ha estrenat "GOV 40, la modernització d'un país" als cinemes Illa Carlemany, un documental elaborat pels companys Ester Pons i Albert Aymamí, amb el suport de producció de Xavi Boix i Meritxell Bellosta i la locució de Yasmina Canedo.

A l'estrena hi han assistit polítics tant del Govern actual com dels anteriors, alguns dels quals han estat protagonistes del projecte. L'acte ha arrencat a dos quarts de vuit del vespre amb un discurs del ministre Jordi Gallardo, per després passar a la projecció.

El documental té com a fil conductor la modernització que ha viscut el país en els darrers 40 anys d'història, un procés que ha estat molt intens i concentrat, tenint en compte que altres estats ho han fet amb molt més temps. El reportatge s'estructura en dues grans parts: la primera se centra en els primers anys de govern o consell executiu en què la separació de poders no estava clara fins arribar a la Constitució (1993) i, la segona, va des de la Constitució fins a l'actualitat, on sorgeixen nous reptes que estan estretament lligats amb l'encaix d'Andorra en un context internacional canviant i globalitzat.

Tot plegat s'explica a través de la visió dels diferents caps de Govern i els seus caps de gabinet i secretaris per tal d'humanitzar i personalitzar cadascun del moments històrics i explicar com va ser la presa de decisions i les repercussions que va tenir. Per exemple, destaca l'etapa de l'ex cap de Govern Marc Forné, que va encapçalar la legislatura més llarga que es va centrar sobretot a crear i consolidar les estructures polítiques i institucionals. 

Amb l'objectiu de fomentar la reflexió, es van contraposant fets passats i fragments dels informatius d'RTVA amb els punts de vista actuals dels polítics. Una tasca que ha estat possible també gràcies a l'arxiu de la casa, tot recuperant 33 hores d'enregistraments. 

El documental és el resultat de moltes hores i esforços per poder concentrar 40 anys d'història en una hora, tot explicant els passos de gegant que ha protagonitzat el país aprofundint en les vivències personals dels protagonistes polítics de cada etapa. 

El documental ja està disponible al web:

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí

Comparteix: