Saboya es reunirà amb els empresaris per conèixer la seva preparació per l'acord amb la UE

www.andorradifusio.ad

El ministre d´Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es reunirà amb la Cambra de Comerç, l´Empresa Familiar i d´altres organitzacions econòmiques per conèixer les demandes respecte del futur acord d´associació amb la Unió Europea que s´ha de negociar a la tardor. L´anunci s´ha fet en el marc d´una conferència sobre d´altres exemples d´integració regional a Europa i Oceania.

A l´espera que arribi el mandat de negociació amb la UE per assolir un acord d´associació, el Govern ja comença a preparar el procés. Segons ha anunciat l´ambaixadora d´Andorra a la Unió Europea, Eva Descarrega, el ministre d´Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es reunirà amb la Cambra de Comerç, l´Empresa Familiar i d´altres entitats econòmiques del país.

L´objectiu és conèixer les demandes respecte del procés negociador i poder establir així quins sectors són els més preparats per assumir el cabal comunitari que suposaria l´acord i quins requeriran un període transitori. Descarrega també ha explicat que és probable que alguns acords bilaterals que Andorra, Mònaco i San Marino tenen amb Europa hagin de ser modificats.

L´ambaixadora ho ha explicat en el marc de la conferència "Andorra i Unió Europea: altres exemples d'integració econòmica regional", en la qual s'han explicat les experiències de Liechstenstein i Nova Zelanda. Vangelis Vitalis és l'ambaixador de Nova Zelanda a la UE i assegura que la lliçó que ha après "és la necessitat d'obrir-se al canvi i preparar-se per aquets canvi, que no pot produir-se immediatament, cal una transició i s'ha de planificar". L'antic ambaixador a Liechtenstein a la UE, el príncep Nikolaus von Liechtenstein afirma que "en l'àmbit de les institucions europees trobar un bon interlocutor ja és tot un repte" i afegeix que "a causa de la nostra mida tenim una sèrie d'especificitats i convèncer de mantenir-les no sempre és fàcil".

Un cop enllestit el mandat negociador, el Consell de la Unió Europea, amb tots els caps d'Estat europeus al capdavant, ha d'aprovar-lo. Serà aleshores que començaran les negociacions i es preveu que això sigui a la tardor.

Informa: Andrés González-Nandín     Imatge: Judit Pedrós

Comparteix: