Salut reforçarà el protocol de galteres després de detectar 17 casos des de gener

www.andorradifusio.ad

El ministeri de Salut ha decidit reforçar el protocol de prevenció davant l'augment dels casos de galteres. Des de principi d´any s´han confirmat 17 casos, més que durant tot el 2017. La majoria d'afectats són adolescents. Les mesures de prevenció consistiran a administrar una dosi addicional de la vacuna triple vírica a les persones que hagin estat directament en contacte amb la malaltia. Aquesta setmana es vacunarà l´alumnat d´un centre escolar on han aparegut més de tres casos els darrers mesos.

Arran de l´augment del nombre de casos de galteres detectats des de principi d´any el ministeri de Salut ha decidit reforçar el protocol de prevenció d´aquesta malaltia i adoptar mesures addicionals per minimitzar el risc de patir la malaltia i reduir l’aparició de casos secundaris.

Aquest protocol de reforç consisteix a administrar una dosi addicional de la vacuna triple vírica a les persones que hagin tingut contacte directe amb persones diagnosticades, ja siguin en escoles, centres de treball o activitats extraescolars. La mesura consistirà, prèvia informació i autorització dels pares en el cas de menors, en l´administració d´una tercera dosi de la triple vírica. Odile Sarroca, coordinadora de Recursos Sanitaris, explica que l'objectiu és "disminuir el nombre de casos secundaris". Explica que no s'aconsegueixen eliminar, però sí reduir la taxa d'afectació.

Aquesta vacuna ja està inclosa al calendari de vacunacions amb dues dosis, una als 12 mesos i l’altra als tres anys i, per tant, la recomanació de la tercera dosi només és per a les persones que es considerin de més risc de patir la malaltia.

El protocol s´aplicarà aquesta mateixa setmana a tot l´alumnat i personal d´un centre educatiu. Des de gener s´han confirmat 17 casos de galteres. El nombre supera el total dels casos detectats durant tot el 2017. Sarroca indica que el fet "que apareguin brots no és excepcional", ja que "la vacuna amb el temps perd eficàcia". "Fins ara no hi havia una agrupació en un lloc concret", afegeix explicant que ara ja hi ha un centre amb quatre casos.

Les galteres són una malaltia vírica contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals i que sovint està associada a febre i dolor a la zona inflamada. Normalment es tracta d’una malaltia benigna, però a vegades pot haver-hi complicacions, sobretot en persones adultes.

Informa: Ana Alamán
 

Comparteix:

Parkour i cultura urbana centraran la Festa de la joventut Dues persones transgènere denuncien assetjament laboral i discriminació