Sant Julià deixa orfe de finançament públic Naturland

www.andorradifusio.ad

Llum verd al marc pressupostari per als propers 4 anys de Sant Julià de Lòria amb l’abstenció dels tres consellers de la minoria, que no comparteixen la reducció de les inversions sobretot en el darrer any de mandat. Per aquest 2024 s’han previst 24 milions d’euros, un 11,7% més que l’any anterior, i s’ha aprovat per unanimitat deixar d’injectar diners a Naturland. 

De 24 milions d’euros per enguany a 18 milions pel 2027. Aquesta és l’evolució dels pressupostos anuals de l’actual mandat del comú de Sant Julià, una previsió prudent segons la majoria tenint en compte les despeses en projectes com la reconstrucció del Centre de Congressos Lauredià, on s’ha previst invertir 5,5 milions tot i que una part es recuperarà de les asseguradores. Una altra de les prioritats serà la finalització d’urbanitzacions inacabades. 

En l'àmbit de les inversions destaca l’objectiu de fer millores a la xarxa d’aigua i clavegueram i finançar part dels pisos tutelats, fins a un màxim de 3 milions. El conseller de Finances ha ressaltat que s’ha considerat oportú no fer grans despeses en l’últim any de mandat per evitar compromisos de cara al següent curs. Una decisió que des de la minoria no comparteixen i que ha influït en l'abstenció dels tres consellers en l’aprovació de tot el marc pressupostari dels propers quatre anys. També s’han abstingut en la votació per a l’exercici 2024. 

El conseller de la minoria Josep Majoral ha posat el focus en l’augment del 9,7% de despeses entre el 2023 i el 2024, un fet que ja es pronosticava, però que considera que cal equilibrar a mitjà termini i tenir molt en compte la reducció dels ingressos  pels projectes de construcció. Amb tot, creu que és difícil calcular un marc pressupostari amb el context actual, però argumenta l’abstenció “perquè veiem l’administració cada cop menys sostenible”. 

Un dels canvis més destacats és la decisió de deixar d’aportar diners a la societat Camprabassa, una decisió compartida ara sí per la minoria. Tot i això, el comú avalarà l’increment de 500.000 euros de la línia de crèdit de la despesa corrent i una nova línia de crèdit d’un milió per a despeses d’inversió, que computarà en l’endeutament del comú.

En aquest sentit, el conseller de Finances ha explicat que aquests moviments no incrementaran el deute, que la previsió és que sigui de 16 milions enguany i baixi a 10 d’aquí a quatre anys. El cònsol major ha afirmat que el reservat per a Naturland es dirigirà a generar estalvi o bé a fer altres inversions. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

Fortes ventades de fins a 70 km/h aquesta tarda El documental que relata la ramaderia a Ordino, aquest vespre a ATV