ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Silenci i tancament al Pas de la Casa

www.andorradifusio.ad

El Pas de la Casa presenta una imatge mai vista. Carrers buits, comerços tancats i un silenci desconegut per a un dels nuclis més comercials del país.

Del bullici a ple rendiment amb carrers replets de cotxes, gent carregada i botigues i restaurants a vessar, al silenci més absolut. Aquesta és la imatge que aquests dies ens deixa el Pas de la Casa. La prohibició de circular entre països ha deixat el poble sense turistes i el confinament ha fet que la majoria dels supermercats, grans i petits hagin tancat portes. Aquest diumenge només n'hem trobat tres d'oberts i alguns han tancat al migdia.

Els habitants del Pas estan obeint les recomanacions dictades pel Govern. Els hem vist passant l'estona als balcons. Els pocs que hi havia al carrer anaven a comprar. Amb tot sempre hi ha excepcions com la d'un veí que diu que ha de caminar com a part del tractament perquè fa aigua als pulmons.

En el trajecte trobem dos temporers que han estat acollits en un hotel a final de la seva temporada. Lluny de la família i sense la comoditat de casa, ens confessen que han volgut fer un tomb sense sentit. Renzo Quiroga i Alejandro Vinué expliquen que pretenien pujar a la muntanya després de llançar la brossa però la policia els ha recomanat fer mitja volta. "Sabem que és el més lògic però es fa molt difícil", es lamenta Quiroga. Vinué vol veure de quina manera es reactiva el país i com es poden reinserir.

Al Pas de la Casa l'any passat van tenir un ensurt amb el tall temporal de la RN20 pel qual molts comerciants van demanar ajudes pel perjudici causat pel tancament de la carretera que connecta amb França. Ara la història es repeteix tot i que per causa major. Alain Beaufils pateix pel petit comerç: "tot està tancat, l'economia...".

El comú d'Encamp ha informat que aquest dilluns es farà una ronda de trucades a la gent de més de 65 anys de tota la parròquia mentre es continua acotant les necessitats dels temporers que encara no saben quan podran tornar a casa.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà

Comparteix:

3.216.28.250