El síndic no troba cap raó per modificar la Constitució

www.andorradifusio.ad

Per Carles Ensenyat la Constitució és tan moderna que no cal modificar-la. Pel que fa a l'avortament, s'han de buscar maneres per no penalitzar legalment les dones que decideixen interrompre l'embaràs. El síndic ha presidit el 31è aniversari de l'aprovació de la Carta Magna per part del Consell General.

Bona part dels participants en el procés constituent s'han tornat a reunir a la Casa de la Vall per retre homenatge a una Carta Magna que, segons Carles Ensenyat, és molt moderna. I que haurà de permetre trobar un encaix entre el dret de les dones a decidir sobre el seu cos i la defensa de la vida que hi ha en el text.

"Defensar la vida en totes les seves fases no vol dir penalitzar una dona que ha avortat sinó que potser es poden trobar models. Per exemple que una dona que vulgui interrompre voluntàriament un embaràs ho pugui fer a França o Espanya pagat per la CASS i que això no signifiqui una vulneració del dret a la vida aquí a Andorra".

Carles Ensenyat, síndic general

Compara el procés d'acostament a la Unió Europea amb el procés constituent que "31 anys després s'ha demostrat (...) un grandíssim encert. Sense la Constitució estaríem anihilats. No teníem ni reconeixement internacional. Per tant, fent un símil amb el procés que estem vivint ara, també ens portarà a un salt qualitatiu a nivell polític i institucional".

Ensenyat ha explicat que la Carta Magna inclou referències a la defensa de la natura que no tenen les constitucions de l'entorn.

El procés constitucional pas a pas

El politòleg Yvan Lara ha aprofitat l'acte per detallar el triple treball que documenta com es va crear la Carta Magna. Un projecte encarregat pel Consell General a Andorra Recerca+Innovació que suposa "una mirada molt més exhaustiva i sistemàtica sobre tot el procés constitucional" a més de "veure com s'ha desenvolupat i quin llegat i quin balanç podem fer".

Informa: Pere Moliné

Imatges: Anna Romagosa

Locució: Karen Gacusana

Comparteix:

Els lloguers s'empassen la meitat del sou a la Seu La CASS paga per error 1,5 milions de més en pensions d'invalidesa