Teresa Colom recull el testimoni de Pedrolo 

www.andorradifusio.ad

Què els semblaria que els llibres tinguessin dos finals alternatius més enllà del final de la novel·la? És l'exercici literari que va demanar Manuel de Pedrolo abans de morir amb la seva sèrie de novel·les Temps Obert i que l'editorial Comanegra ha encarregat a diversos autors com la poetessa Teresa Colom. El volum amb dos llibres és a les llibreries.

Teresa Colom afegeix un títol més a la seva bibliografia en novel·la. Es tracta d'un únic volum amb dues novel·les, 'Neu a la porta' i 'Ull de gat, ull de bou', que formen part d'un projecte original de Manuel de Pedrolo. Abans de morir el 1990, va deixar dit que volia que altres autors donessin nous finals als llibres d'una col·lecció seva, Temps Obert

"Pedrolo va escriure nou novel·les que va anomenar Temps obert" explica Colom "i va pensar en la idea que l'autor de cadascuna de les novel·les pogués tenir una bifurcació en funció de si un conflicte es resolia d'una manera o altra".

'Des d'uns ulls de dona' escrita el 1965 és l'encàrrec de l'escriptora. El llibre va ser molt polèmic a l'època per ser una dona infidel als anys 60. "El personatge de la novel.la té un amant. Si el seu marit se n'assabenta el seu futur és un i, si no, un altre". 

L'original de Pedrolo és l'únic escrit des de la visió d'una dona en una època limitant, un al·licient per a l'autora que alguns dels temes de la novel·la els ha tractat en altres obres de poesia. "Em va fer brotar el que suposava per una dona viure en aquesta època, que ho sé a través de la meva mare, i hi ha un vincle important amb coses que he escrit en poesia com 'El cementiri de les Matrioshkes' que parla de la infantesa, dels rols dels pares".

Sortiran d'altres llibres, d'altres autors de Temps Obert, mentrestant el de Teresa Colom ja és a la llibreries

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Nil Forcada

Comparteix:

El referèndum per a l'acord d'associació, el 2025 L'USdA es planteja acudir a la batllia per l'afer CASS