Un terratrèmol de 3,6 graus es fa notar a tot el país

www.andorradifusio.ad

Aquest dilluns a les 10,23h un terratrèmol d'una magnitud de 3,6 s'ha fet notar a tot el país.

Andorra Recerca i Innovació (l'antic CENMA) ha explicat que l'epicentre ha estat a Os de Civís, a l'Alt Urgell, segons els registres de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Són les dades en què es basa el centre andorrà, tot i que l'Institut Geogràfic Espanyol situa el focus a Ordino. 

Segons la investigadora d'Andorra Recerca i Innovació Anna Echeverria, es tracta d'un fenomen normal tenint en compte que ens trobem als Pirineus, una cadena muntanyosa que es va generar originàriament pel xoc de dues plaques. Per tant, no és estrany que hi hagi un cert moviment en el sòl. Afegeix que no es pot predir si hi haurà rèpliques, però que, en cas que sigui així, seran menors i en un radi més petit.

A la Massana la sacsejada ha estat més intensa, segons han explicat alguns testimonis. Els experts ho atribueixen a que geològicament la Massana i Os de Civís es troben en línia recta. També a Sant Julià s'ha notat la tremolor amb intensitat. No s’han registrat danys personals ni materials.

Haver percebut que el sòl se sacsejava breument és la valoració més compartida per testimonis més propers a l'epicentre. Per exemple, així ho constata la Manoli, que prové del Vallès, a Catalunya, i es trobava aquest dilluns al matí a aquest punt de l'Alt Urgell de visita amb motiu del pont del Pilar. L'alcalde del poble, Joan Betriu, explica que ha sentit "com una mena d'explosió", reconeixent que als espais interiors s'ha percebut més intensament que als espais exteriors. En aquesta línia, el treballador de l'Hostal La Font, que es troba a l'entrada de la població, confessa haver-se espantat, ja que en un inici s'han pensat que havia caigut alguna cosa de l'edifici. 

La categoria del sisme és superficial, amb una profunditat de 2,6 km, segons les primeres estimacions. Ha durat uns vint segons i la intensitat del terratrèmol a parròquies centrals s'ha notat àmpliament (4 sobre una escala de 12) i es qualifica com a lleugera-moderada. L'organisme ha activat l'enquesta ciutadana per recollir les valoracions de la població sobre com ha percebut aquest fenomen, ja que en aquests moments no tenen monitorat tot el país per conèixer amb detall el nivell d'intensitat arreu del territori.

L'epicentre és el mateix que a la primavera passada, quan el 29 de març hi va haver un altre sisme amb una magnitud d'1,4 i una intensitat d'entre 1 i 2. És un punt habitual i, de fet, des de llavors s'han anat notant altres moviments lleugers.

Aquest terratrèmol no té cap relació amb altres fenòmens geològics com l'erupció del volcà de La Palma.

Informa: Redacció - Laura Cugat
Imatge: Pere Besolí

Comparteix:

La diversitat gastronòmica esdevé un dels principals atractius del Mercat de Tardor de la Massana Detinguts dos joves per xantatge amb fotos íntimes