Tornada a l'escola amb cribratges a l'inici de curs i mascareta obligatòria a partir dels 8 anys

www.andorradifusio.ad

Es faran cribratges voluntaris i gratuïts a l'inici del curs escolar per evitar contagis de la Covid-19. El curs escolar començarà de manera presencial i el repte és mantenir aquesta modalitat tot el període acadèmic.

L'operatiu dissenyat per Salut i Educació preveu dues fases: una inicial i una periòdica.

La fase inicial consistirà a cribrar els alumnes el mateix dia de l'inici de curs amb tests d'antígens al mateix centre i en horari escolar a partir del primer curs de segon cicle de primera ensenyança (3r de primària i 8 anys per als altres sistemes educatius), docents i personal educatiu. Es farà una segona prova la setmana del 24 de setembre. Les proves les farà personal de la Creu Roja.

A més, s'emplaça al personal educatiu de tots els sistemes a realitzar-se un test d'antígens el mateix dia de la seva incorporació. La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha recordat que es poden fer un autotest, acudir a la plaça de Braus amb cita prèvia o als stop-lab mòbils de cada parròquia. En aquest sentit, ha remarcat que l'any passat "en el cribratge inicial es van detectar fins a 26 casos" i anima tothom a participar-hi per evitar contagis.

Mas ha indicat que aquest any s'ha decidit realitzar els cribratges el mateix dia d'inici de curs i no abans, com es va fer l'any passat, per arribar al màxim d'alumnes i personal educatiu possible. També ha assegurat que en cas de detectar positius, els contactes que corresponen a persones que han estat vacunades no han de ser aïllades, tot i que s'haurà de tenir en compte la situació epidemiològica de cada persona afectada.

Per tal de poder fer els cribratges amb totes les garanties, s'ha esglaonat l'inici de curs en funció dels nivells. D'aquesta manera, el dia 9 de setembre començaran maternal i primera ensenyança de tots els sistemes educatius, i també i la Universitat d'Andorra. El dia 10 ho faran els alumnes de primer cicle de segona ensenyança del sistema andorrà i alumnes de segona ensenyança dels sistemes espanyol i francès. El dia 13 serà el torn dels alumnes de segon cicle de segona ensenyança del sistema andorrà, batxillerat i FP.

Mascareta obligatòria als interiors i unitats de convivència

Quant a la resta de mesures preventives, l'ús de la mascareta serà obligatori a partir del primer curs de segon cicle de primera ensenyança de l'Escola Andorrana o equivalent (8 anys) en els espais interiors i en el transport escolar, es mantindran les mesures d'higiene i ventilació, així com les unitats de convivència. En aquest darrer cas, es considerarà com a unitat de convivència al menjador i al pati els alumnes del mateix curs. També continuaran les accions per evitar aglomeracions en entrades i sortides.

"Tenim al nostre favor tot un any d'experiència", ha remarcat la ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, qui ha celebrat poder "començar el curs de manera presencial amb les escoles obertes i molt d'optimisme".

A partir del dia 27 de setembre es continuaran fent cribratges periòdics a tots els centres. Les mesures preventives s'aniran revisant en funció de l'evolució de la pandèmia.

Roda de premsa completa sobre l'inici de curs 2021-2022:

Informa: Oliver Jaén-Yasmina Canedo

 

Correcció: En una versió anterior d'aquesta notícia s'indicava que els alumnes de la Universitat d'Andorra començarien el curs el dia 13 quan serà el dia 9. El Govern ha rectificat posteriorment la data a través d'un comunicat.

Comparteix:

Salut registra 11 nous positius de la Covid-19 mentre els casos actius baixen a 83 El PS demana per les mesures per combatre l'assetjament escolar