Una trentena d'associacions participen en la primera Fira del Voluntariat

www.andorradifusio.ad

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella s'ha omplert d'estands d'associacions sense ànim de lucre en la primera Fira del Voluntariat. El principal objectiu és captar més voluntaris per poder arribar a més projectes. 

La fira ha comptat amb una trentena d'ONGs d'àmbits diferents i amb projectes molt diversos. Entre elles trobem Cáritas, Creu Roja Andorrana, Assandca o ATIDA, l'Associació de Transplantat i Donants d'Andorra. Totes elles han presentat els projectes que tenen oberts i els futurs per tal de motivar i inspirar a noves persones que s'han passejat pel centre. En el mateix espai, durant tot el matí d'aquest dissabte s'han dut a terme de forma paral·lela quatre xerrades de presentació de projectes, iniciatives i captació de voluntaris. Aida sánchez, responsable de voluntariat de la Creu Roja Andorrana assegura que aquesta fira serveix per donar-se a conèixer, les seves activitats i les àrees que treballen. Ara mateix, compten amb una bossa de 260 voluntaris però sempre busquen més persones, "sempre va bé aire fresc".

Pel què fa a la llei de Protecció Civil sobre el voluntariat, la Ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarès, ha recordat que gràcies aquesta s'impulsaran formacions per disposar d'un grup d'acció directa format per persones amb coneixements per actuar en casos d'emergència al país si és necessari. "Crec que és la solidaritat és un valor que tenim i que hem de visibilitat i incentivar perquè com més gent tenim en xarxa més fàcil ñes donar resposta a situacions com van veure a la pandèmia". A més, s'està treballant conjuntament amb Protecció Civil per disposar d'una via per registrar els voluntaris de forma fàcil i intuïtiva. Les associacions agreeixen l'iniciativa, ja que és la clau perquè les comunitats puguin créixer, tant en matèria de projectes i ajudes com en membres, però cal més feina i més facilitats en els protocols i assegurances. Mercè Miguel, responsable de sensibilització de l'associació: "Entre tots hem de cuidar el voluntari perquè se senti segur i acompanyi els nostres projectes". Des de Assanca insisteixen que "a part dels moments puntuals, el dia a dia és difícil que la gent tingui disponibilitat". El president de l'associació, Josep Saravia, comenta que la gent d'andorra valora molt el temps lliure i moltes vegades quan el tenen no saben què fer-ne, i això és un problema. 

Unicef ha estat una de les ONGs presents a la fira que ha volgut transmetre les seves opcions de voluntariat i els projectes que ara mateix porten a terme. Concretament aquest dissabte, l'entitat ha volgut donar visibilitat als Drets de la Infància a partir de tallers de treballs manuals pels nens i nenes amb l'objectiu final de crear un mural amb les icones dels Drets de l'Unió Europea i les decoracions fetes pels petits. Mercè Miguel: "els drets de la infància és una de les nostres estratègies com a comitè nacional. Hem de fomentar i promoure els drets de tots els infants com la salut, educació o la participació". Actualment tenen una seixentena de persones voluntàries però asseguren que sempre necessiten més voluntariat perquè com més s'entinguem més coses es podran fer per ajudar. "Hi ha un tema motivacional. És un repte que tenim les institucions, renovar el nostre voluntariat i que sigui jove i amb ganes de fer coses".

Informa: Neus Vila
Imatges: David Moreno

 

 

 

Comparteix:

Acció buscarà el màxim d'acords per a les llistes territorials Grandvalira tanca gener amb xifres superiors a la temporada anterior