L'anàlisi: la vacunació contra el papil·loma humà frega el 80%, una eina clau per prevenir el càncer de coll d'úter

www.andorradifusio.ad

Segons experts del SAAS, el de coll d'úter és el segon càncer més freqüent en dones després del càncer de mama, una posició que també es manté pel que fa als índexs de mortalitat.  A Andorra la vacunació contra el papil·loma humà, que n'és la principal causa, frega el 80%.

L'OMS ha difós durant el mes de gener una campanya de conscienciació per recordar que la vacunació contra el virus del papil·loma humà és l'eina més efectiva i cal que arribi de forma global, ja que el 2020 només la van rebre el 13% de les noies d'entre 9 i 14 anys.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, el càncer de cèrvix és el primer que pot ser eliminat a nivell mundial si s'assoleixen una sèrie de condicions: si el 90% de les nenes entre 9 i 14 anys reben la vacuna; si el 70% de les dones passen revisions sovint, i si el 90% de les dones que pateixen aquesta malaltia reben tractament. 

Uns recursos que cal que es reparteixin de forma més igualitària arreu del món, tenint en compte que cada any moren 300.000 dones amb aquesta malaltia, 9 de cada 10 en els països més pobres. 

Es tracta d'un càncer que es detecta sobretot a partir dels 35 anys que es caracteritza per l'aparició de tumors en el coll uterí, tot i que abans de desenvolupar-se, apareixen unes lesions premalignes que són clau a detectar. 

L'oncòleg del SAAS, Jaume Pujadas, alerta:

"Quan és un càncer precoç no dona cap símptoma, i d'aquí que sigui tan important anar controlant. Quan avança una mica, el més habitual és el sagnat fora de lloc i a vegades pot aparèixer dolor".

Aquest càncer va molt lligat al virus del papil·loma humà, que es transmet a través de les relacions sexuals. Tot i que en un inici la vacuna va generar certa controvèrsia, fa anys que està consolidada i és l'eina preventiva més eficaç.

La vacunació contra el papil·loma

A Andorra, cada any es fa una campanya de vacunació sistemàtica a les escoles adreçada a les alumnes de primer cicle de segona ensenyança, però també s'ofereix als Centres d'Atenció Primària.

Un vaccí que es va incloure en el calendari de vacunació l'any 2013 i que cada vegada va guanyant més adeptes. La cobertura per a les noies que tenen 14 anys va a l'alça any rere any i mentre el 2019 se l'havien posat el 64% de la població d'aquesta franja d'edat, l'any passat i la previsió per enguany és que es rondi el 80%. 

A altres països també s'està inoculant en els nens i no només les nenes per prevenir altres tipus de tumors, com ara els de cap i coll. Tot i això, a Andorra encara no s'inclouen. Una estratègia que també és clau per frenar la ràpida circulació del virus. 

Arran de l'extensa vacunació, sobretot a Occident, Pujadas ressalta que serà d'aquí a 10 anys quan es podrà començar a veure un important descens de la incidència d'aquesta malaltia. 

Informa: Laura Cugat 
Imatges: Fernando Montero
Grafisme: Marta Pons

Comparteix:

El Govern planteja afegir un vol intersetmanal a la ruta entre Andorra-la Seu i Madrid Comença el muntatge de l'Andorra Mountain Music, que arriba al 80% d'entrades venudes per a l'actuació de Martin Garrix