ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

La vall del Madriu estrena senyalitzacions pedagògiques

www.andorradifusio.ad

La vall del Madriu-Perafita-Claror rep més afluència de visitants un dissabte que qualsevol altre dia de la setmana. Per millorar el servei, aquest any han preparat diverses senyalitzacions per millorar la informació d'entrada a la vall i destacar la seva importància cultural..

La vall rep uns 32.000 visitants l´any. Més de la meitat es concentren els mesos de juliol, agost i setembre. Gràcies als ecocomptadors que hi ha a diferents punts, s´ha comprobat que l´entrada que registra més pas, pràcticament la meitat, és el camí dels Matxos, a Escaldes-Engordany.

Des dels quatre comuns amb territori a la vall s'ha acordat reforçar la informació a les vuit entrades i al llarg de la vall per destacar més la importància del seu valor que fa 14 anys que és Paisatge cultural de la Unesco.

Un recorregut per la vall

Quedem amb l´Eduard, guia del comú d´Escaldes-Engordany, per descobrir el patrimoni natural i el testimoni que l´home ha deixat a la vall del Madriu i buscar les fites que ens permetran saber-ne més coses, per exemple, sobre la construcció de la pedra seca, com ens planteja el senyal que trobem a Entremesaigües.

Vinculada a una de les que hi ha a Ràmio on trobem el bestiar i el seu refgui, les bordes. I pujant pel camí de la muntanya l´Eduard ens explica que el traçat és empedrat expressament.

El paper de l´aigua i el seu aprofitament per fer-ne energía que té el seu origen aquí amb la construcció de la presa i un túnel de prop de tres quilòmetres, per part de FHASA, que porta l´aigua cap a Engolasters, i posteriorment a la central.

Ja de baixada encara descobrim la zona de l´hospital que al segle XVII és on deixaven en quarantena aquells que tornaven a Andorra per por al contagi de la pesta.

La farga, els orris i el paisatge glaciar són altres dels temes que es tracten en la resta de senyals que ens han quedat per veure. De moment n´hi ha vuit instal·lats i al llarg de l´estiu n´hi ha d´haver tretze.

Informa: Rosa Alberch
Imatge: Sergi Linares

Comparteix: