Vanessa Mendoza, absolta

www.andorradifusio.ad

Vanessa Mendoza ha estat absolta del delicte de desprestigi de les institucions. La presidenta d'Stop Violències ha mostrat satisfacció i ha aprofitat per demanar la dimissió del cap de Govern perquè creu que encara es vulneren els drets de les dones al Principat. La sentència del Tribunal de Corts pot ser recorreguda per la fiscalia.

El Tribunal de Corts considera innocent Vanessa Mendoza d'haver desprestigiat les institucions, com mantenia la fiscalia. L'activista creu que hi ha motius per seguir lluitant en la defensa del dret de les dones a l'avortament i en altres àmbits. Ha demanat "la dimissió del senyor Xavier Espot i Zamora" i ha denunciat deficiències "no només en qüestió de gènere, de drets cap a les dones. Tenim l'habitatge" per concloure, referint-se a Andorra com a país, que "no el reconec. No el reconec".

Ha lamentat el patiment que ha experimentat des que va ser denunciada per unes declaracions a les Nacions Unides el 2019, que van ser considerades injurioses pel Govern. L'executiu les va traslladar a la fiscalia, que la va portar a judici. "No s'hauria de fer passar a ningú, cap ciutadana ni cap ciutadà, per aquest procés. Ningú ha demostrat encara que he mentit".

Diversos membres d'entitats feministes i de defensa dels drets humans s'han plantat a la Seu de la Justícia per mostrar-li el seu suport. L'advocat de Mendoza, Miquel Bellera, creu que s'ha donat "el primer pas important dels tribunals andorrans en matèria de llibertat d'expressió i em felicito. Ens hem de felicitar tots que aquest pas que han efectuat els tribunals siguin en el sentit que posa el Tribunal de Drets Humans".

Amnistia Internacional i les diferents entitats feministes han mostrat també la seva satisfacció per la sentència.

Independència judicial

El Govern considera que l'absolució de Vanessa Mendoza evidencia que hi ha independència judicial a Andorra. Xavier Espot ha mostrat "respecte per la independència judicial" i ha destacat que "amb independència de la posició de la fiscalia hi ha uns òrgans judicials que dictaminen de manera absolutament lliure i independent".

Per tant, ha demanat una "reconsideració per part de persones que des de l'anonimat han posat en tela de judici la independència dels nostres òrgans judicials, en aquest cas o bé en altres."

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Guillem Casal, ha valorat que "demanar dimissions al voltant d'aquesta situació crec que no pertoquen". I ha afegit que no creu que el cap de Govern es plantegi dimitir. "Si cada cop que tinguéssim un problema haguéssim de dimitir estaríem dimitint cada matí perquè, en definitiva, estem aquí per fer la feina", ha assegurat.

Informa: Pere Moliné - Ariadna Guiu Vila-Sergi Cano

Imatges: Kevin Ribeiro - Nil Forcada

Comparteix:

Un nou terreny públic permetria ampliar el parc immobiliari lauredià El secret d'una bona escudella