ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Cap dels youtubers residents s'ha registrat en la nova llei general de comunicació d'Espanya

www.andorradifusio.ad

Cinc mesos després de l'aprovació de la nova llei general de comunicació d'Espanya, coneguda com la llei antiyoutubers, no es constata cap afectat establert a Andorra. Inicialment, va generar neguit entre aquests creadors de contingut perquè podien ser multats si no s'inscrivien en un registre obligatori.

La nova llei afecta els usuaris d'especial rellevància que utilitzen les plataformes: influencers, youtubers i streamers. El punt que va generar més polèmica fixa l'obligació de tots els creadors de continguts espanyols d'inscriure's en un registre i preveu multes si no es fa. Incloent-hi els que resideixen a l'estranger. De moment cap dels establerts a Andorra ho ha fet per recomanació dels seus advocats. "No tenim constància de cap", afirma l'advocat Pau Augè.

La llei es presenta com una eina per protegir els menors de continguts inadequats i controlar els continguts comercials. Però els experts apunten a una intenció merament recaptatòria, especialment dissenyada per perseguir els youtubers que viuen a països com Andorra. "Si una persona va iniciar la seva activitat econòmica a Espanya, es va traslladar a Andorra, està exercint la seva activitat a Andorra, amb assalariats andorrans, però té un immoble a Espanya, per exemple, aquesta norma se li aplicaria, i això és evidentment una barbaritat".

El fet que la llei no s'estigui aplicant demostra, segons Pau Augè, que no era aquesta la voluntat final del legislador espanyol. Més aviat pretén dissuadir aquells que tinguin pensat fixar la seva residència a Andorra. Augè afirma que la llei no té una finalitat juridíca. "La realitat és que aquesta norma no té una finalitat juridíca, té una finalitat política."

De moment youtubers, influencers i la resta de creadors de continguts estan tranquils. Els juristes consultats coincideixen a assenyalar que la llei seria contrària al dret de la UE, a la mateixa constitució espanyola i que atempta contra la sobirania de la resta d'estats.

Informa: Joan Antoni Sarmiento
Imatges:  Andreij Cristancho - Pere Besolí - Arxiu 

Comparteix: