Els colors de la neu a la carretera

Els colors de la neu a la carretera

RTVA, en col·laboració amb Mobilitat, t'explica en què consisteix cadascuna de les fases del dispositiu especial nevades i què cal tenir en compte en cada cas. Recorda que els equipaments especials són obligatoris de l’1 de novembre al 15 de maig.

FASE GROGA: NEU A LA CARRETERA

Quan trobem neu a la carretera cal conduir amb equipaments o pneumàtics especials sense superar els 60 km/h. Hem de reduir la velocitat, especialment als revolts i en zones amb pendent. Evitem  les maniobres brusques i augmentem  la distància de seguretat respecte als altres vehicles.

FASE TARONJA: CARRETERA PERILLOSA I GEL A LA CALÇADA

No es pot circular a més de 50 km/h. Quan la carretera és perillosa i trobem gel a la calçada és obligatori l’ús de cadenes per a tots els vehicles amb més de 3,5 tones. Tampoc es recomana circular als vehicles articulats. Cal disminuir la velocitat, especialment als revolts i en zones amb pendent. Evitem  les maniobres brusques i augmentem  la distància de seguretat respecte als altres vehicles. No continuem el viatge si el temps empitjora i si no portem els equipaments imprescindibles, és a dir, cadenes i roba d’abric.

FASE VERMELLA: CARRETERA EN CONDICIONS MOLT ADVERSES

La fase vermella s’activa quan la carretera es troba en condicions molt adverses. L’ús de cadenes és obligatori per a tots els vehicles, i no hem de superar els 30 km/h. Es prohibeix la circulació de transport de mercaderies de més de 19 tones. Es recomana ajornar el viatge si no és un cas de necessitat. No aturem el vehicle en un pendent o en llocs on dificulti la circulació. No avancem els vehicles que es troben immobilitzats si no tenim la seguretat de poder continuar la marxa.

FASE NEGRA: CARRETERA INTRANSITABLE

Quan la neu fa la carretera intransitable correm el risc de quedar-nos-hi immobilitzats durant períodes llargs. En aquest cas, economitzem el combustible i no hem d'abandonar el vehicle si no tenim la certesa de trobar refugi. Evitem deixar-lo en un lloc on pugui dificultar el pas de les màquines llevaneu.