PS SDP + aposta per llançar 3.000 habitatges a preu assequible al mercat

www.andorradifusio.ad

Vuitè dia de campanya a Sant Julià amb l'habitatge com a eix vertebrador de les polítiques nacionals. Andorra Endavant aposta per una borsa de pisos per a joves. Demòcrates i Liberals, pels projectes de pisos tutelats i la coalició progressista, per impulsar 3.000 habitatges de preu assequible. 

Fer polítiques per als joves és la manera d'assegurar el benestar del futur. Aquesta és la reflexió que fa Andorra Endavant que planteja tres eixos clau de treball: la participació en la vida política, l'habitatge i l'educació. Sobre el primer, creuen que se'ls ha d'incloure en la presa de decisions. Respecte al segon, proposen crear una borsa d'habitatge a preu regulat que vagi destinat a jovent que es vol emancipar. I per últim, aposten molt per promoure la formació professional com a alternativa als estudis universitaris. 

"Crear una mena d'institut o de registre de la propietat on es pugui tenir realment constància de l'ús d'aquestes propietats."
Marc Ferreiro, candidat d'AE

D'habitatge n'ha parlat també la coalició d'esquerres. Lamenten que la situació actual és insostenible i aposten per un canvi total del model. Volen invertir 80 milions d'euros a construir habitatge a preu assequible que no superi el 30% del salari mitjà. Creuen que entre la inversió pública i la col·laboració publicoprivada es podrien crear uns 3.000 habitatges, cosa que suposaria un 15% del parc immobiliari. Segons diuen, no es tracta tant de fer baixar el preu, sinó de tenir habitatge per a totes les butxaques. 

"Fer baixar el preu: no perquè quedaria un mercat segmentat. Hi hauria un mercat segmentat, que seria l'habitatge de luxe o corrent i l'habitatge que necessitem els joves, la gent gran i la gent que treballem aquí, que és el que es beneficiaria d'aquest preu que quedaria més regulat, amb aquest sistema de preu assequible."
Gerard Alís, candidat de PS SDP +

Per la seva banda, Concòrdia s'ha centrat en les necessitats del sector primari. Diuen haver escoltat els neguits dels agricultors i ramaders que cada vegada pateixen més per mantenir la seva activitat econòmica. També preocupa el relleu generacional que sembla no estar assegurat. Bartolomé creu que s'ha de fer un pla nacional que doni incentius als professionals i que doti el sector d'una visió de futur clara. Canviar el tabac per altres productes podria ser una solució. 

"És una alternativa que podem explorar i que haurem de parlar amb la resta de grups parlamentaris perquè entenem que hi ha un factor de canvi bastant important. I un altre repte a tenir en compte, en aquest cas, que és el fet que no es pot produir a l'exterior, sinó que hauria de ser en plantes industrials."
Pol Bartolomé, candidat de Concòrdia + Desperta Laurèdia

Per últim, Demòcrates i Liberals també han posat l'ull en la problemàtica de l'habitatge. Defensen la necessitat de seguir treballant en el model publicoprivat actual que està servint per posar en el mercat pisos tutelats com els que es construiran a Sant Julià. També valoren el nou programa per finançar el 20% d'entrada al crèdit hipotecari que va avançar el Govern. 

"Jo penso que és un model molt interessant perquè al final el que estem fent és descentralitzar altres tipus de recursos, com residències sociosanitàries o altres tipus de residències, i fomentar l'autonomia de la gent. Això és un procés llarg, però penso que estem donant al país aquest tipus de recurs i anem cap aquí."
Helena Mas, candidata de Demòcrates+Liberals+I

Mas també ha demanat compromís a aquells propietaris que estan fent fora els inquilins per quedar-se els seus habitatges.

Tota la informació relacionada amb les eleccions, la trobaràs a andorradifusio.ad/eleccions

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Parròquies