Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Espais naturals protegits, hàbitats prioritaris i regulació de les activitats, a la nova llei de conservació del medi

www.andorradifusio.ad

El Govern regula per primera vegada la preservació del medi ambient, una llei que considera "imprescindible". Les administracions estaran obligades a fer una avaluació de l'impacte ambiental abans de decidir qualsevol actuació sobre el terreny.

Creació d'espais naturals protegits, hàbitats prioritaris, regulació de les activitats a l'aire lliure i una estratègia nacional de preservació de la biodiversitat són alguns dels aspectes que inclou el projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge que esdevindrà la primera norma legal d'aquest àmbit. "Una norma que considerem imprescindible, tenint en compte el valor que té el nostre entorn natural per a les persones que viuen a Andorra i per als turistes", explica la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, qui creu que s'havia de fer per "desenvolupar el turisme de natura de manera sostenible".

També s'estableixen normes específiques sobre la conservació de la biodiversitat i es defineixen diferents nivells de protecció de les espècies. En relació amb el paisatge, el text reconeix el paisatge com un component essencial de l'entorn de vida dels habitants i determina l'obligació general de preservació i conservació que ha d'inspirar l'actuació de les administracions. La llei, però, estableix un sistema de compensació per aquelles actuacions que es consideren imprescindibles. "En el cas que sigui imprescindible fer aquesta infraestructura, es mirarà de reduir-ne al màxim els seus efectes. En el cas que no es pugui arribar a un impacte zero sobre l'entorn natural, es pot demanar al titular que ho compensi", detalla Calvó, "amb altres accions o activitats que tinguin un efecte positiu sobre la biodiversitat".

Finalment, la llei també estableix que les activitats al medi natural s'han de dur a terme de manera que es garanteixi la conservació del medi, i s'habilita les administracions per establir els límits i les regulacions necessàries.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Raül Pereiro/ J.Seabra

Comparteix: