Diabetis i visió: què en saps?

Diabetis i visió: què en saps?

Què saps de la diabetis? Sabies que una diabetis mal controlada pot afectar la visió? Aprofitant que el 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, en aquest article t’ho expliquem tot sobre aquesta malaltia que pot derivar en patologia ocular.

Quan a una persona se li diagnostica que té diabetis, no només cal controlar periòdicament el nivell de sucre en sang, sinó que també ha de tindre en compte la retinopatia diabètica. Aquesta patologia és una de les principals complicacions als ulls derivades de la diabetis.

Es tracta d’una malaltia que pot provocar ceguesa irreversible. Però si aquesta patologia ocular es detecta a temps i es tracta precoçment, pot ésser controlada en la majoria dels casos. Com sempre, la prevenció és clau, i més si s’és diabètic.

Símptomes de la retinopatia diabètica

Una persona diabètica que comenci a patir retinopatia diabètica podria notar símptomes com:

  • Pèrdua en l’agudesa visual
  • Alteració de la visió nocturna
  • Mosques voladores

Per aquest motiu, en cas de notar un d’aquests canvis, és millor prevenir i demanar hora per fer-se una revisió de la vista.

Quines són les causes i conseqüències de la retinopatia diabètica?

Aquesta patologia ocular és provocada pel dany als vasos sanguinis degut als alts nivells de glucèmia en sang. Les parets es debiliten, es tornen més fràgils i deixen passar fluids o sang a l’exterior. 

I què passa amb les conseqüències de la retinopatia diabètica?

Com a conseqüència de tot el que hem dit, les imatges formades a la retina i que són enviades al cervell es tornen borroses o distorsionades. Això provoca un cert malestar a la persona que ho pateix en fer-li perdre qualitat de visió i de vida i provocar-li que no pugui fer accions quotidianes com llegir o conduir.

Tipus

Si ens endinsen en aquesta patologia ocular derivada de la diabetis, és important saber que existeixen dos tipus de retinopatia diabètica.

D’una banda, hi ha la proliferativa, que és la més comuna en la diabetis i que apareix en persones joves o durant la infància. Es poden produir hemorràgies al vitri, despreniments de retina o glaucoma. En aquest cas, la pèrdua de visió pot ser severa.

D’una altra banda, hi ha la no proliferativa, que apareix en la diabetis que sorgeix en edat adulta, alterant l’agudesa visual a conseqüència de la degeneració de la retina.

Existeix tractament? 

La tecnologia d’avui en dia permet diferents tractaments tant per diagnosticar com per combatre aquesta patologia ocular:

  • Fotocoagulació amb làser. Apta per als casos en què encara no hi ha hemorràgies. L’objectiu és evitar una pèrdua progressiva de la visió.
  • Injecció intravítria: en els casos en què existeix un edema macular.
  • Cirurgia de vitrectomia: se sol fer quan hi ha hemorràgies greus i la sang ha envaït l’humor vitri. Sol ocórrer en els casos amb retinopatia diabètica proliferativa més complicada.
  • La millor prevenció: portar una vida saludable

És important portar una vida saludable, menjar bé i fer esport. També es recomana tenir controlats els nivells de glucèmia o la pressió arterial i visitar l’oftalmòleg per tal de revisar la visió almenys un cop a l’any.

Una dada important a tindre en compte és que, el 2017, 4 milions de persones van morir per culpa de no tractar-se bé la diabetis.

La diabetis al món

Un estudi publicat recentment ressalta que, al món, una de cada onze persones és diabètica.

El Top 10 dels països amb més diabètics és:

  1. La Xina amb 63 milions
  2. L’Índia amb 38 milions
  3. Els Estats Units d’Amèrica amb 15 milions
  4. Mèxic amb 6,5 milions
  5. El Brasil amb 5,2 milions
  6. Indonèsia amb 4,7 milions
  7. El Japó amb 4,6 milions
  8. Alemanya amb 3,8 milions
  9. Pakistan, també amb  3,8 milions d’habitants diabètics
  10. Egipte, amb 3,5 milions.

I a Andorra?

Pel que fa al Principat, existeix l’Associació de Diabètics d'Andorra, que estima que el nombre de diabètics a Andorra representa el 18% de la població, xifra molt semblant a la dels nostres països veïns, Espanya i França.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic

Comparteix: