Les mosques volants als ulls: què són i com es poden tractar

Les mosques volants als ulls: què són i com es poden tractar

Entre la retina i el cristal·lí tenim un líquid anomenat “humor vitri”. En condicions normals és transparent i gelatinós. Quan es deteriora, es produeixen dins del nostre camp visual unes partícules en moviment que dificulten la visió, especialment quan es mira al cel, la neu o superfícies il·luminades com una pantalla d’ordinador. Aquestes ombres són el que anomenem mosques volants o miodesòpsies en el món de la medicina.

Normalment, apareixen en gent gran (en edat superior als 50 anys), però cada cop és més freqüent que la gent jove les pateixi. També existeixen altres factors de risc com traumatismes oculars, despreniment del vitri posterior, diabetis o una miopia elevada.

Fins fa poc temps, les persones afectades de mosques volants només tenien dos alternatives: habituar-s’hi o fer-se una vitrectomia. Es tracta d’una intervenció quirúrgica que consisteix a substituir el cos vitri per una substància gelatinosa transparent. Aquesta cirurgia, en ser invasiva, no està lliure de riscos i hi pot haver sagnat, despreniment de retina, edema macular i fins i tot formació de cataractes.

Una persona afectada per aquesta patologia ocular pateix canvis en el seu dia a dia, ja que comença a tenir dificultats per llegir, conduir o treballar. Se sap de pacients que han canviat de feina i han passat a fer feines nocturnes perquè a la nit les mosques volants es veuen menys.

Socialment, afecta molt, ja que, com ens explica un pacient víctima de mosques volants, “es deixa de quedar amb amics durant el dia i només es queda de nit per tal de no veure-les”. A més, afegeix que “al final t’obsessiones, et crea ansietat i estrès perquè sempre hi són”.

En l'àmbit esportiu també afecten. Agafem el testimoni d’un pacient que jugava a bàsquet i que ho va haver de deixar perquè “al lloc de la cistella veia un punt negre”. També anava en bicicleta de carretera i va haver de plegar, ja que “era perillós perquè hi havia una manca de seguretat evident que podia resultar fatal”.

La bona noticia és que des de fa poc temps existeix la vitreòlisi, un altre tipus de cirurgia que es fa amb un làser YAG. Aquest nou tractament amb làser per eliminar les mosques volants té molts avantatges:

  • No és invasiu
  • És indolor
  • És ambulatori (no necessita hospitalització)
  • Amb poques complicacions postoperatòries

A més,  elimina els tres tipus de mosques volants que existeixen:

  • En forma de teranyina
  • En forma d’ombra
  • En forma d’anella

Abans de la cirurgia s’ha de saber si el pacient afectat pot ser tractat de mosques volants amb làser. Serà necessari dilatar les pupil·les per veure si les miodesòpsies es troben a una distancia segura de la retina i del cristal·lí. En cas que la persona sigui apta per al tractament, aquest és ràpid, ja que dura uns 20 minuts. Estudis científics han demostrat que la vitreòlisi és un tractament efectiu i millora la qualitat de vida en un 85-95% dels pacients.

La visió amb mosques volants:

La visió normal sense les mosques volants:

Preguntes més freqüents sobre el tractament de les moques volants

P: Com d'eficaç és el tractament de mosques volants mitjançant làser Ellex?
R: Abans de fer res, hem de visualitzar les mosques volants. Entre el 85 i 90% dels pacients que hem tractat estan contents amb el resultat. Si bé això no vol dir que es vaporitzin totes les mosques, una disminució considerable ja  ajuda perquè les molèsties es redueixen de manera significativa.

P: Hi ha efectes secundaris?
R: No, encara que els primers dies després del tractament és possible que es notin bombolles (produïdes pel procés d'evaporació) o petites mosques que no molesten gaire. Passats uns dies, totes aquestes molèsties desapareixeran.

P: Quines complicacions pot haver-hi?
R: Amb aquest procediment làser gairebé no existeixen complicacions. L'important és tenir en compte la distància que hi ha entre les mosques volants, la retina i el cristal·lí. Si la distància és la correcta, el gas produït per l'evaporació de les mosques volants no crea complicacions. Hi pot haver una petita pujada de tensió, però es pot controlar mitjançant l'ús de gotes.

P: Si pateixo de mosques volants, però porto una lent intraocular implantada, puc fer-me el tractament amb làser Ellex?
R: El fet de portar implantada una lent intraocular no suposa cap problema, ja que les possibilitats de tractament són normalment altes. Una de les condicions serà que les mosques volants no estiguin situades prop de la retina o del cristal·lí.

P: Vaig tenir queratocon i m'ho van tractar mitjançant 'crosslinking'. Tot i així, em puc tractar les mosques volants amb làser Ellex?
R: El queratocon, un cop tractat, no és impediment per mirar de tractar les miodesòpsies. Com en els altres casos, s'haurà de dilatar l'ull afectat per tal de saber-ne la posició exacta.

P: Puc fer-me el tractament amb làser Ellex si pateixo d'anell de Weiss?
R: Sí, en condicions normals, es pot tractar aquest tipus de mosca.

P: Si soc menor d'edat, puc tractar-me les mosques volants?
R: No, el millor és esperar als 20 anys (més o menys) d'edat. El que pretenem és que el cos estigui ben format i no en procés de creixement per a un resultat òptim en cas de ser apte per a tractament amb làser.

P: ¿Poden desaparèixer per si soles?
R: No, les mosques volants no desapareixen ni són absorbides per l'organisme. Quan es deixen de veure és perquè s'han mogut i han sortit del camp visual.

P: Una persona amb diabetis i retinopatia diabètica proliferativa, es pot tractar?
R: Lamentablement, no. Una persona amb diabetis i amb retinopatia diabètica proliferativa no és candidata a la vitreòlisi, ja que la retina pot estar afectada per culpa de la diabetis.

Si pateixes de mosques volants, consulta el teu oftalmòleg.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic
Fotografies: Vallmedic Vision

Comparteix: