Revisitant un clàssic: la rajola hidràulica

Revisitant un clàssic: la rajola hidràulica

Podríem considerar vintage tots aquells objectes que, com el bon vi, s’han revaloritzat amb el pas del temps. Un producte vintage per excel·lència és la rajola hidràulica, un element decoratiu, inventat al sud de França a mitjan segle XIX

El concepte de revalorització d’un objecte es basa en tres premisses:

- la qualitat:  productes fabricats amb matèries de primer nivell

- l'exclusivitat: productes fabricats en petites quantitats

- la història: l'estil i el disseny característics de l'època de fabricació del producte 

La rajola hidràulica reuneix totes aquestes característiques. Va tenir el seu moment de màxim esplendor amb el modernisme, on s’utilitzava en el paviment exterior. Aquesta també va ser tot un èxit a la dècada dels ’50 i ’60 on s’utilitzava en els interiors per fer paviments continus al llarg de les estances.

Aquest tipus de rajola té unes grans característiques atesa la seva fabricació artesanal. Està feta manualment a base de ciment pigmentat i no requereix de cocció. Els colors es fixen amb una premsa hidràulica i es deixen reposar fins que s'assequen naturalment. El procés és lent i laboriós.

En aquests dos últims anys, les rajoles hidràuliques han fet la seva reaparició en les reformes de casa i s'han convertit de nou en un material decoratiu amb caràcter. Actualment és un tipus d’acabat de tendència que aporta dibuixos, sanefes i estampats amb moltes possibles aplicacions, que són el complement perfecte per a parets llises i mobles senzills de línies rectes i minimalistes.

Això sí, les rajoles hidràuliques arriben renovades, regenerades i readaptades a la societat en què vivim. Trobem aquesta evolució exclusivament en la composició de la ceràmica, ja que es manté la referència estètica original de l’hidràulic. El resultat és una alternativa a la ceràmica renovada i més econòmica. Una opció que trobem en diferents formes geomètriques, mides i colors.

Cal destacar, però, que hi ha cases que continuen fabricant els hidràulics com feien antigament, tot escollint la pigmentació i el dibuix. Això sí, el termini de lliurament s’allarga i el preu augmenta.

L'efecte hidràulic pot utilitzar-se en diferents estances de la casa per dotar de personalitat i donar protagonisme a allò que desitgem; en parets, terres o com a acabat final d'objectes. Molt ben emprat en parets o terres de banys i cuines, o fins i tot per fer una catifa en zones de recepció, del menjador o del dormitori. Podem utilitzar-les també en exteriors. La màgia de les rajoles hidràuliques és la bona combinació amb d'altres materials. S'utilitzen per aportar una sensació d'harmonia i continuïtat a l'espai.

Tot i conservar un caràcter antic, són idònies pels ambients moderns. En espais més actuals les hidràuliques creen l’efecte vintage industrial tant en habitatges com en locals comercials o de restauració. Vivim en una actualitat capaç d’assumir qualsevol innovació, tot és qüestió d’atrevir-s'hi!

Un article de Marta Jara i Elisenda Troguet, de l'estudi d'arquitectura, interiorisme i disseny M31Estudi

Comparteix: