ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Més de 40 atestats dels Banders durant la primera meitat del 2020, la majoria per gossos potencialment perillosos

Amb el transcorregut del 2020 i el període de confinament

Amb el transcorregut del 2020 i el període de confinament viscut, els banders han fet 42 atestats respecte dels 106 que van fer durant tot el 2019 per caça, pesca i gossos de raça potencialment perillosa.

Així, segons detallen des del cos, enguany porten 6 atestats per caça, 7 per pesca i 29 per gossos potencialment perillosos respecte dels 13 per caça, 15 per pesca i 78 per gossos potencialment perillosos que hi va haver durant tot l'any anterior.

A més, la majoria d'aquests atestats s'han pogut adaptar al nou procés simplificat que inclou el nou projecte de llei per a la modificació de la llei del Cos de Banders. "El que s'ha buscat és simplificar el procediment sancionador amb una reducció dintre d'aquestes sancions" i si es paga durant els primers deu dies hàbils, el sancionat té una reducció del 40% del cost de la sanció, ha explicat el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó.

Fins ara, els banders eren els encarregats de fer l'atestat però després havien de tramitar-ho a Agricultura i feia el procediment sancionador molt llarg, ha declarat Teixidó, qui ha afegit que amb el canvi és tot molt més àgil i en el moment que es fa efectiva la sanció ja es tanca l'expedient.

Aquest nou procés simplificat s'aplica per a les sancions per gossos potencialment perillosos, ja que a banda, la nova modificació de la llei dona plena potestat al cos des que comencen un control, continuen amb l'atestat i resolen l'expedient. "Es pretén simplificar el procediment i que la persona, com que solen ser infraccions molt evidents, ho accepti directament".

De fet, aquest procés simplificat també s'aplica en certes infraccions de la caça i la pesca. En la pesca es pot aplicar per infraccions lleus i menys greus i en la caça per infraccions lleus i greus. En aquest apartat, Teixidó ha subratllat que en caça és quan menys es pot aplicar el procés sancionador simplificat "perquè moltes de les sancions són molt greus". Tot i així, el nou procés no necessàriament ha de ser efectiu, ja que la persona pot recórrer igualment.

Per tant, amb dades a la mà dels darrers anys, es pot observar com la gran majoria dels atestats es podien haver inclòs dins d'aquest procés simplificat. Entre el 2016 i el 2020, hi ha hagut 260 atestats per gossos potencialment perillosos i un 100% d'aquests es podien haver adaptat al procés simplificat.

Pel que fa a la pesca, en el mateix període de temps s'han fet 48 atestats i 44 s'adapten al procés simplificat, i quant a la caça, dels 67 atestats, tan sols 35, un 52%, s'adapta al nou procés. Així, més concretament, entre el 2019 i 2020, tots els atestats per gossos potencialment perillosos i pesca s'adapten al procés simplificat i per caça, tan sols es poden adaptar sis atestats del 2019 i cap d'aquest 2020.

Informa/fotografia: Agència ANA

Comparteix:

3.235.107.209