L'abocador de terres de Beixalís tancarà abans de final d'any

www.andorradifusio.ad

Un dels tres abocadors del país, el de Beixalís a la Massana, es clausurarà en el segon semestre d'enguany. La seva capacitat està a punt d'arribar al límit. Segons el comú massanenc el creixement exponencial  de la construcció a la parròquia, i de fet al país, ha fet que s'hagi de tancar abans del que es podia preveure.

Aquest darrer any hi ha hagut molts abocaments de runa de la construcció a l'abocador de Beixalís. Alguns dies fins a 180 camions. 

L'augment de la construcció i dels residus que genera han fet que aquesta infraestructura que es va crear el 2007 estigui a punt d'arribar al final.

Aquest abocador té una capacitat d'unes 900.000 tones de runa. Queden per omplir unes 126.000, el que significa que s'arribarà al límit en un any. El comú preveu la clausura el segon semestre.

La cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, ha recordat que "quan es va obrir aquest abocador no es pensava que durés tants anys".

Des del departament d'Obres del comú s'ha fet una anàlisi aprofundida sobre possibles emplaçaments. S'ha descartat d'entrada la zona de Beixalís "vist la molèstia que això ha ocasionat als veïns aquests anys i les queixes constants pel trànsit de camions" .

Durant la sessió de comú d'aquest dimecres s'han adjudicat els treballs de manteniment i adequació de l'abocador per un valor de 283.000 euros.

L'executiu recalca la necessitat de trobar una alternativa a l'abocador de Beixalís que tancarà en uns mesos

L'executiu es mostra preocupat davant el futur tencament de l'abocador de Beixalís, que està a prop del límit de la seva capacitat màxima.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha destacat la necessitat de trobar una alternativa a causa de l'alt volum de residus procedents de la construcció, una cerca que sobretot recau en els comuns. 

Amb tot, ha apuntat que encara hi ha altres dos abocadors i que, per tant,  "no és una crisi". "Tenim prou temps encara per poder oferir una sortida a aquests residus". 

Informa: Pere Moliné/Laura Cugat
Imatges. Sergi Linares

 

Comparteix:

El centre d'educació intensiva no satisfà l'Associació de joves en risc, que insisteix en l'escola terapèutica i en la coordinació entre ministeris Els ingressos de Pal-Arinsal augmenten un 2% respecte el 2019