Com ens afectarà la primera baixada dels tipus en 8 anys

www.andorradifusio.ad

La baixada del tipus d'interès decretada pel Banc Central Europeu del 4,5% al 4,25% no tindrà molt d'efecte en l'activitat econòmica. Les entitats financeres constaten que ara serà més barat afrontar crèdits i hipoteques, però en canvi es remunerarà menys els estalvis.

El descens del preu del diner alleugerarà els que tenen crèdits o hipoteques perquè s'abaratiran. Però des dels bancs no creuen que això faci que hi hagi molta més activitat econòmica.

"L'impacte en realitat tampoc està sent molt significatiu. Tant des d'un punt de vista del cost del finançament que serà una mica més barat com també de la remuneració."

Jordi Riera, director general Asset Management Andbank

A més, les hipoteques amb preu variable estan referenciades amb l'índex Euríbor i aquest no baixarà automàticament. Pot trigar setmanes.

"Les hipoteques segurament trigaran més temps" comenta Sandra Esteve, directora assessorament i gestió inversions MoraBanc. "Sempre van amb decalatge i trigarà més temps que es noti una baixada pel consumidor."

Alguns especialistes creuen que el tipus d'interès no baixarà massa en un futur proper. 

"Abans de la crisi del 2008 els tipus d'interès el més habitual és que estiguéssim entorn al que estem ara: el 4%. Ens hem d'acostumar a aquest tipus d'interès, entre el 3 i el 5%, que no tenen res de dolent i s'ha de poder conviure sense cap problema."

David Macià, director Inversions Creand Asset Management

Per tant, difícilment tornarem a l'època en què el cost del finançament era zero.

Informa: Pere Moliné

Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Els controls d'accessos a Claror començaran el 14 de juny L'adhesió a l'Organització Internacional del Treball, sobre la taula