ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Almenys un 30% dels refugiats provinents d'Ucraïna ja tenen feina

www.andorradifusio.ad

Almenys un 30% dels refugiats provinents d'Ucraïna ja tenen feina, segons asseguren des de l'associació que aplega la comunitat ucraïnesa a Andorra. Alguns d'ells encara es torben en allotjaments turístics. L'1 de juliol és la data límit per trobar una alternativa, ja que aquests negocis han de disposar d'aquests immobles per a la temporada d'estiu.

Un 30% dels ucraïnesos que han arribat al país com a refugiats ja tenen feina. Segons l'Associació d'Ucraïnesos a Andorra, tenen allotjament digne per viure i recursos per pagar-lo. A més, destaquen que alguns dels que encara no n'han trobat tenen perfils professionals interessants per al Principat.

"Hi ha un percentatge dels refugiats que han arribat que són empresaris i poden muntar la seva empresa o tenen diners per viure. Aquests refugiats també podrien ser bons per a Andorra perquè podrien ser uns inversors al país"

Anastasia Kravets, presidenta Associació d'Ucraïnesos a Andorra.

L'Associació recorda que l'1 de juliol és la data límit per a aquells refugiats que estan en allotjaments turístics. El Govern està buscant edificis com hotels per donar-los una solució, però de moment no hi ha resposta. 

Tot i això, gairebé una desena ja han decidit retornar al seu país. 

"Uns quants d'aquests refugiats tornen a casa i precisament només n'hi ha un que està en reagrupament familiar a casa d'un parent. Els altres havien aterrat aquí al Principat i desitgen tornar"

Antoni Zorzano, cònsol honorari d'Ucraïna a Andorra 

El 90% dels ucraïnesos que han arribat al país volen tornar a casa seva. De moment, però, s'estan adaptant als nous costums. Tots els infants estan escolaritzats i els pares s'han apuntat a classes de català.

Els que ja estaven aquí també han notat que la guerra els ha unit. Kravets explica que és una gran satisfacció que tothom s'impliqui a promocionar la cultura ucraïnesa, una tasca que ella fa anys que desenvolupa. "Ucraïna som nosaltres. Si ens treuen la nostra terra, igualment tenim Ucraïna al nostre cor".

Actualment més de 300 persones han demanat obtenir la residència andorrana. Des de l'Associació valoren que l'ampliació de la quota a 285 refugiats servirà per reagrupar famílies.

Informa: Ariadna Guiu Vila - Judith Sáez 
Imatges: Pere Besolí - Albert Refart - Arxiu RTVA

 

Comparteix: