Ampliar el pla renova aquest 2023 i el parc eòlic del Maià, reptes de la legislatura per assolir la transició energètica

www.andorradifusio.ad

Es va pel bon camí per aconseguir produir el 33% d’energia que es consumeix amb fonts renovables el 2030, però calen més esforços. Així ho apunten FEDA i l'executiu, que volen potenciar encara més l'energia fotovoltaica i, per això, s'està plantejant fer una ampliació del pla Renova d'aquest any, ja que els ajuts estan gairebé esgotats. També es confia tenir un parc eòlic aquesta legislatura. 

Ara mateix es produeix entre el 20 i el 25% d’energia neta, però encara falten uns deu punts per assolir l’objectiu marcat per d’aquí a 7 anys. Tot i que ara mateix ocupa un percentatge petit, l’energia fotovoltaica és una de les grans apostes.

L’actual partida pressupostària del pla Renova, que inclou ajudes per implantar plaques solars i aïllaments d'edificis més eficients, està gairebé exhaurida i ja es planteja una possible ampliació per aquest 2023. I la voluntat és encara anar més enllà. "S'hauria de ser més ambiciós i potser en un futur plantejar que totes les edificacions puguin tenir aquesta energia fotovoltaica si més no obligatòria, però és un debat que hem de tenir", ha exposat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné

També es planteja aconseguir tirar endavant un parc eòlic aquesta legislatura. Així ho ha assegurat Forné: "Estem estudiant sobre el terreny amb diferents comuns, la possibilitat de posar aerogeneradors." I ha afegit: "Pot preocupar l'aspecte visual, però per a mi és un aspecte de progrés".

La zona del pic del Maià és la ubicació en què s'està treballant per establir aquest parc eòlic.

La hidroelèctrica continuarà sent la font d'energia principal

La gran font de producció d'electricitat en aquests moments és la hidroelèctrica i es confia que segueixi sent així. Amb tot, s'intenta que la fotovoltaica i l'eòlica guanyin cada vegada més terreny.

Des de FEDA destaquen que la hidroelèctrica és una gran estratègia, però cal tenir en compte que també és una font molt volàtil, ja sigui per les pluges com pel preu de l'energia. El seu director general de FEDA, Albert Moles, ha explicat que ara per ara "estem entre un 10 i un 20% per sota de la xifra normal. Estem per sota de la mateixa xifra de l'any passat, que era un any molt fluix".

També ha esmentat que "aquesta central, que per sort és regulable i podem gestionar de manera molt àgil, adaptar-la a la realitat, tant d'aigua com dels preus. Però evidentment, amb aquesta volatilitat cada cop tenen més sentit centrals com aquestes".

Per conscienciar sobre la necessitat de contribuir entre tots en aconseguir la transició energètica i coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, el Govern i FEDA han organitzat una sèrie d'activitats que començaran la setmana que ve i que s'allargaran part de l'altra que inclouen un passeig per la central hidroelèctrica de FEDA, una visita a un edifici que s'alimenta amb energia fotovoltaica, un scape-room i una xerrada a la xarxa de fred i calor d'Escaldes-Engordany.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Arxiu RTVA

Comparteix:

El Thyssen es converteix en discoteca cultural per un dia El Consell d'infants de la Massana aprova la instal·lació de Wi-Fi a la parròquia