Andorra té una capacitat de finançament internacional de 507 milions d'euros, un 18% del PIB

www.andorradifusio.ad

Més de 500 milions d'euros, aquesta és la capacitat de finançament que té el Principat d'Andorra, segons s'extreu del resultat del primer informe de la Balança de Pagaments que ha elaborat el ministeri d'Economia i el departament d'Estadística, amb l'Autoritat Financera (AFA) i l'Associació de Bancs. Correspon al 18% del PIB.

El superàvit de finançament internacional al voltant de 507 milions d'euros, una dada que comparada amb el PIB, equival a un 18% de capacitat de finançament. Aquest ingrés positiu respecte a l'exterior correspon principalment a dues partides.

Per una banda, a la de la balança comercial de béns i serveis, que suma uns 270 milions d'euros; i per l'altra, a la de les rendes primàries, essencialment, les inversions que Andorra té a l'exterior, de 275 milions.

És el primer any que es calcula aquesta estadística, la balança de pagaments, amb dades del 2019. El secretari d'Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, ha ressaltat que és una eina clau per el desenvolupament econòmic del país i per aconseguir inversió estrangera. Segons ha exposat, "la mida del país pot ser no és tan important com l'estructura econòmica". D'altra banda, destaca que "tenir un resultat positiu ens deixa en una bona posició de cara a poder aconseguir finançament internacional".

També ha recordat que l'estudi s'emmarca en l'acord amb l'FMI, que és fonamental per veure la posició d'Andorra en l'escenari internacional. Actualment, el Principat té una bona solvència econòmica. Es posiciona just per sobre de Suïssa i Noruega amb un 12 i 10%, respectivament, així com d'Espanya, amb un 2% de capacitat de finançament respecte al PIB.

La previsió davant la crisi sanitària és que s'accentuïn aquestes tendències. Segons l'anàlisi de Galabert, "el que podem veure és que aquelles economies que presenten un superàvit de la seva balança de pagaments, tenen menys superàvit a causa de la crisi, i potser aquelles economies que presenten un dèficit, en tenen un de més gran".

I és que l'aturada econòmica comporta una disminució dels fluxos d'intercanvi tant d'entrada com de sortida. Per tant, els elements determinants seran fonamentalment la relació, el pes i l'elasticitat que tinguin cadascun dels moviments.

Informa: Judith Sáez

Comparteix:

La CASS fa una crida al consens per al pacte d'Estat de les pensions i l'aplicació de mesures immediates Cinca avança una "remodelació significativa" de l'estratègia de gestió del fons de reserva de jubilació