Inversió de 2,7 milions per recuperar els murals de l'església de Sant Esteve

www.andorradifusio.ad

El Govern ha recuperat dos frescos de les pintures murals de l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella, que es trobaven en mans de particulars. Es tracta d''El bes de judes' i 'La flagel·laciò de Crist' tornaran a Andorra, d'on van sortir l'any 1926, comprats per la família Bosch. El Govern ha tancat l'adquisició d'aquests murals pertanyents a les pintures de Sant Esteve d'Andorra la Vella per un preu de 2.750.000 euros, xifra inferior a la seva taxació actual i també allunyada dels 3,8 milions que demanava la propietat el 2008. La prioritat ha estat recuperar patrimoni. S'espera que puguin arribar al país al juny.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que aquest acord es va adoptar des de la perspectiva de la convicció de l'executiu i de la obligació legal de recuperar el patrimoni cultural d'Andorra, independentment d'on s'acabi ubicant.

El Consell General ha d'autoritzar el crèdit extraordinari per fer efectiva la compra, vistiplau que no es va aconseguir el 2008, i que amb la majoria absoluta actual seria un tràmit. Els frescos, pintats entre el 1200 i el 1210, podrien ser a Andorra abans de l'estiu. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha valorat que creu que hi ha el temps suficient perquè els grups parlamentaris puguin analitzar la documentació i recuperar els frescos en aquestes dates.

El Govern encara no ha trobat una ubicació definitiva per a les obres, que podrien allotjar-se a l'Espai Columba provisionalment. El lloc ideal, han apuntat el cap de Govern i la ministra, seria el museu nacional.    

Dubtes sobre el museu nacional

Sobre el museu nacional, el cap de Govern ha avançat que s'havia acordat ubicar-lo a la zona de l'antiga plaça de braus, però que el nou comú no hi està del tot d'acord. Espot, però, creu que és el lloc ideal i que si es desencalla la situació, podria estar operatiu a final de la legislatura

"Sembla que ara com ara hi ha més dubtes per part de la corporació actual, fins i tot es parla d'altres possibles projectes o de processos participatius. Nosaltres no defallim en la voluntat d'intentar convèncer-los que és una infraestructura necessària i que el lloc ideal per fer-la és no només la capital del país, sinó un indret privilegiat com és la parcel·la de l'antiga plaça de braus".

Xavier Espot, cap de Govern.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix:

Fer pagar un peatge als cotxes de turistes per entrar al país Pressupost d'Encamp per a 2024 de 37,5 milions