Aprovat l'augment de l'IPC en els sous que es mouen entre el salari mínim i el mitjà

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha aprovat l'augment de l'IPC dels salaris que es mouen entre el salari mínim i el mitjà, amb l'únic vot en contra del conseller Víctor PintosConxita Marsol ha defensat l'intervencionisme perquè el diàleg entre patronal i sindicat no ha funcionat. Com a exemple, els convenis col·lectius que s'han aprovat són mínims.

Només s'han signat 14 convenis col·lectius en les setze mil empreses del país, quatre dels quals encara s'estan tramitant. Només dotze empreses han escollit representats sindicals. Aquestes dades facilitades per la ministra Conxita Marsol posen de manifest que el diàleg entre patronal i els treballadors no acaba de funcionar.

"La llei que regula les relacions laborals a Andorra ja preveu mecanismes de negociació laboral des de l'any 2008. Malgrat que la norma ha estat actualitzada, complementada amb d'altres, com la llei qualificada d'acció sindical i patronal, crec que podem concloure que no s'han assolit els objectiu fixats".

Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge.

Davant la manca d'acord per tancar l'augment dels salaris, el Consell General ha aprovat aquest dijous l'increment de l'IPC, un 4,6%, dels sous que es mouen entre el salari mínim i el mitjà. Marsol ha defensat la intervenció per ajudar el poder adquisitiu de la població. Només el conseller no adscrit Víctor Pintos hi ha votat en contra, fent una defensa de l'empresariat.

"Realment creuen que en aquesta política intervencionista, en aquesta intromissió de l'Estat en l'empresa privada ajuden al teixit empresarial? Vostès no veuen que amb aquesta acció de Govern, el que estan fent és linealitzar un augment salarial en una franja molt concreta de salaris aplicant el que col·loquialment s'anomena cafè per a tots?"

 Víctor Pintos, conseller general no adscrit.

El projecte de llei s'ha aprovat amb tres disposicions addicionals. L'efecte retroactiu de l'augment, el compromís del Govern de fer un estudi del cost de la vida actualitzat, l'anterior és del 2018, i la intenció d'impulsar els mecanismes de diàleg i concertació social.

Informa: Sergi Cano

Comparteix:

A punt d'acabar els estudis de càrrega i en procés de revisió del pla d'urbanisme a Escaldes Pere Baró: "la taxa a la inversió immobiliària serà una catifa vermella per als especuladors"