Reportatge: arrenca una temporada de bolets incerta marcada per un estiu sec però que compta amb les primeres pluges de tardor

www.andorradifusio.ad

Arrenca una temporada de bolets marcada per la incertesa, tenint en compte que l'estiu ha estat molt sec i que tot just fa uns dies que ha començat a ploure. El canvi climàtic té molt a veure amb tot plegat, i és clau saber quins efectes està tenint en el sòl, on els fongs juguen un paper essencial per a l'ecosistema.

En els últims anys les temporades de bolets han estat marcades per alts i baixos, que depenen majoritàriament de les condicions climàtiques, sobretot de les temperatures i de les pluges. Després d'un estiu molt sec, ara arrenquen les primeres pluges de tardor i pesa la incertesa de com anirà aquest any.

En algunes zones ja es comença a notar la petjada dels boletaires, i és a partir d'aquesta setmana que s'espera que els bolets comestibles vagin traient cada vegada més el cap.

En aquest sentit el micòleg i investigador del CENMA, Manel Niell, ha explicat que "fa un parell de setmanes ja sortien ceps o rovellons en algun punt concret on s'ha mantingut la humitat", mentre que a les zones seques comencen a sortir.

En aquests moments és complicat fer pronòstics, i tot dependrà de les temperatures, el gruix de les precipitacions i la presència de vent, factors que es veuen directament influenciats pel canvi climàtic.

Més enllà dels bolets comestibles, Niell estudia totes les varietats de fongs que hi ha al terreny, una línia d'investigació que requereix més anys d'estudi per extreure conclusions. Tot i això, i en gran mesura gràcies a la ciència ciutadana, el patró que s'observa a Europa és una reducció d'espècies i de producció.

Una de les incògnites clau que pot donar moltes respostes és què està passant sota els nostres peus. Segons ha explicat Niell, els arbres estan interconnectats per una xarxa de filaments: els fongs. Entre ells s'estableix una relació que resulta beneficiosa per als dos. Amb tot, ha destacat que "hauríem de saber què està passant amb aquests filaments i com està afectant el canvi climàtic a les espècies".

Altres observacions que van donant pistes, en ocasions de forma contradictòria, és que si bé la tendència és una disminució de la població de fongs, si augmenten les temperatures però les precipitacions es mantenen la temporada es pot allargar.

Això pot provocar que les espècies creixin en altitud i, de retruc, que algunes acabin desapareixent. Molts dubtes sobre la taula que requereixen d'un exhaustiu seguiment i, sobretot, respecte i cura cap al medi ambient.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Vicente Bellot

Comparteix:

Encamp reconduirà els projectes que s'han frenat per la Covid-19 per complir amb les inversions previstes Prudència i respecte cap a la natura, consells clau a l'hora d'anar a buscar bolets