Assandca carrega contra el Govern per la falta de dades d'afectats de càncer: "Si no tenim estadístiques és perquè a algú no li interessa"

www.andorradifusio.ad

A Andorra es detecten 200 nous casos de càncer cada any, segons les informacions de què disposa Assandca. L'entitat ha carregat contra el Govern per la manca d'estadístiques que dificulta disposar de dades reals sobre l'afectació del càncer al país. L'Executiu manté que es treballa per disposar de dades fiables, ja que molts pacients es tracten a l'estranger.

Cada any es detecten 200 nous casos de càncer a Andorra segons les informacions de què disposa Assandca. Així ho assegura el president de l'entitat, Josep Saravia. Tot i això, no són xifres oficials i es desprenen de les converses que ha mantingut amb professionals sanitaris.

Saravia puntualitza que la situació a Andorra és similar a la tendència mundial. En tot cas creu que existeix una intenció per no donar estadístiques sobre l'afectació del càncer al país. Argumenta que "tenim un departament d'estadística, un de Salut i la CASS". "Si no tenim estadístiques és perquè a algú no l'interessa".

El president d'Assandca fins i tot estableix com a culpables d'aquesta opacitat la CASS i en última instància el Govern. "Quan em diuen des de la CASS que no tenen dades dels infants malalts em sembla gravíssim perquè la CASS és la que gestiona la burocràcia que es fa quan uns pares tenen un nen malalt". Denuncia que "que em diguin que no la tenen és que m'estan negant la informació". "Per damunt la CASS està el Govern i algú deu tenir algun interès", conclou.

El ministre portaveu del Govern, Eric Jover, assegura que és difícil disposar de dades reals sobre la incidència del càncer a Andorra, ja que molts pacients es tracten directament en centres estrangers. En tot cas estan treballant per elaborar un cens fiable.

Assandca és manté ferma en la reivindicació d'una unitat de radioteràpia. Tot i considerar positiu el traslladat dels malalts que reben aquest tractament en servei de taxi, consideren que és insuficient.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

Unes 200 persones pedalaran contra el càncer en el segon Witcycling Andorra Els nens d'Ordino proposen activitats amb els padrins i afavorir la mobilitat sostenible