L'Associació de Celíacs té constància d'almenys cinc contaminacions per gluten a establiments del país aquest 2022

www.andorradifusio.ad

Convertir Andorra en una destinació segura per a les persones celíaques. Aquest és el gran desig de l'associació que representa el col·lectiu al Principat. En el que portem d'any tenen constància de 5 casos de contaminació per gluten que, molt sovint, no es denuncien. Coincidint amb el seu dia, recalquen la importància de notificar-ho per eliminar les males praxis. 

Almenys cinc persones celíaques han patit contaminacions per gluten a restaurants i algun centre educatiu del país aquest 2022 i la gran majoria han quedat sense efecte. Així ho destaca l'Associació de Celíacs d'Andorra, que recalca que és molt important denunciar-ho, tot i que sigui feixuc a nivell administratiu. Alguns dels símptomes són mal de cap i de panxa, vòmits i reaccions cutànies. 

Constaten que hi ha restaurants amb oferta sense gluten que no tenen del tot en compte les traces i és aquí on rau el gran problema. És per això que tenen ben actiu el projecte per certificar aquells locals totalment aptes. Fa un mes van lliurar el primer dels segells a l'hotel Roc Meler i hi ha una desena de restaurants que han demanat informació. L'entitat ha mantingut reunions amb els comuns i Andorra Turisme per aconseguir el seu suport i, per exemple, a inici d'any ja es va signar un conveni amb Sant Julià que es fa càrrec de les despeses de l'acreditació. 

Segons la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya, el 75% dels pacients no estan diagnosticats. La presidenta de l'ens que representa el col·lectiu a Andorra ha recalcat al Cafè dels matins de Ràdio Nacional que si no es detecta, les vellositats intestinals pateixen i molt. I per exemple, en el cas de les dones, les conseqüències són greus. 

"Si no es deteca, les vellositats intestinals es van degradant fins que no poden absorvir res. Per exemple, no assimiles el ferro i no tens força per avançar. En el cas de les dones, les conseqüències són molts avorts, infertilitat o menopausa precoç".
Mercè Requena, presidenta de l'Associació de Celíacs d'Andorra

És per això que reclamen un protocol clar perquè la malaltia pugui ser diagnosticada el més ràpid possible. 

Entrevista completa a 'Els matins de la Nacional':

Informa: Laura Cugat
Imatges: Arxiu RTVA

Comparteix:

Validades les dotze candidatures presentades a les eleccions de la CASS Les obres del nou estadi Comunal i l'edifici multifuncional haurien de començar aquest setembre